Voorbeschouwing Barcelona - Manchester United | Ze scoren altijd, maar wie gaat er winnen?

Wedden op voetbal
donderdag, 16 februari 2023 om 6:16
united
De mooiste wedstrijd van de Europa League op papier is die tussen FC Barcelona en Manchester United. Beide clubs doen het uitstekend in de nationale competitie en ook op het Europese toneel willen ze hoge ogen gooien. Dit kan voor United de eerste stap worden op weg naar een Europese prijs, wat de eerste voor Erik ten Hag zou zijn. Wat kan je van de wedstrijd verwachten?

Hoe verliep de groepsfase?

Barcelona eindigde als derde in groep C van de Champions League, met Bayern Munchen, Internazionale en Viktoria Plzen als tegenstanders. De club wist alleen te winnen van Plzen en kreeg maar liefst twaalf tegendoelpunten. Manchester United eindigde verrassend als tweede in groep E van de Europa League. Ondanks vijftien punten uit zes wedstrijden bleef Real Sociedad de Engelsen voor op doelsaldo.

Hoe is de vorm?

De Spaanse thuisploeg is bezig aan een ultieme winstreak. Sinds de 0-3 slachtpartij in eigen huis door Bayern Munchen heeft de ploeg van hoofdtrainer Xavi vijftien van de zestien wedstrijden gewonnen. Eenmaal werd het gelijk. United verloor na de winterstop nog slechts één wedstrijd, tegen Arsenal. Voor de rest wint de ploeg van Erik ten Hag vrijwel alles en lijkt het verdedigend op orde.

Wanneer gaat er gescoord worden?

Wat gelijk opvalt, is dat United in 92% van de uitwedstrijden tot scoren komt. Europees is dat zelfs 100%. Vaak blijft het wel bij die ene treffer en uitspraken doen over wanneer hij gaat vallen kunnen we ook niet, omdat ze bijna even vaak in de eerste als de tweede helft scoren. Wel valt op dat United extreem vaak scoort in het laatste kwartier van de wedstrijd en ook krijgen ze aan het begin van de wedstrijd relatief veel doelpunten tegen. Achttien procent van alle tegentreffers viel binnen tien minuten na de aftrap.
Barcelona scoort in bijna alle wedstrijden die ze spelen, bovendien houden ze in 90% van de wedstrijden in de competitie de nul. Als tegenstanders toch weten te scoren is dat in de tweede helft. Ook in Europa is de verdediging in de tweede helft minder goed dan in de eerste helft. Zelf scoort Barcelona het vaakst in de eerste helft.
United is afhankelijk van Marcus Rashford voor de doelpuntenproductie, bij Barcelona heet de man waar je op moet letten Robert Lewandowski: De Poolse spits loopt zo'n beetje 1-op-1.

Afwezigen en vermoedelijke opstellingen

Bij Barcelona zal Sergio Busquets niet meedoen, maar Frenkie de Jong wist hem de afgelopen weken met verve te vervangen. Ook Ousmane Dembele mist door een blessure de wedstrijd. Bij Manchester United zijn de personele problemen een stuk groter. Naast de geblesseerden Donny van de Beek, Scott McTominay, Antony Martial en Christian Eriksen kan Ten Hag ook niet beschikken over zijn rots in de branding Lisandro Martinez en zijn nieuwe aankoop Marcel Sabitzer. Het tweetal heeft teveel gele kaarten gekregen en is dus geschorst.
Vermoedelijke opstelling Barcelona: Ter Stegen; Kounde, Araujo, Christensen, Balde; Kessie, F. de Jong, Pedri; Raphinha, Lewandowski, Gavi
Vermoedelijke opstelling Manchester United: De Gea; Dalot, Maguire, Shaw, Malacia; Casemiro, Fred, Fernandes; Sancho, Weghorst, Rashford