Update | Rechter laat gebouwen van scheidsrechterskorps leeghalen in omkopingszaak Barcelona

Sportnieuws
donderdag, 28 september 2023 om 13:42
barcelona
De Spaanse justitie doet onderzoek naar mogelijke corruptie van FC Barcelona vanwege een betaling van bijna 1.4 miljoen euro aan het bedrijf DASNIL 95 SL. Dat bedrijf is eigendom van oud-scheidsrechter Enriquez Negreira, die op dat moment vice-voorzitter was van de Spaanse scheidsrechtersbond. Barcelona stelt dat de betaling is gedaan in ruil voor technisch advies. Joan Laporta, de huidige voorzitter van de club, noemt het 'geen toeval' dat de informatie juist nu naar buiten komt en waarschuwt voor een 'proportioneel antwoord'. Hij zou onder meer juridische stappen overwegen.
Van 2016 tot 2018, toen oud-voorzitter Josep Bartomeu nog de scepter zwaaide, heeft Barcelona 1.392.680 euro gestort op de rekening van het bedrijf van Negreira. In een officiële verklaring stelt de club dat de betaling is gedaan in ruil voor technisch advies en videorapporten van jeugdspelers. 'Daarnaast werden er technische rapporten van professionele arbiters gemaakt, als informatie voor de technische staf van het eerste elftal. Een gangbare praktijk in het profvoetbal', schrijft de club op haar website.
Justitie kwam de zaak via de Belastingdienst op het spoor, die op de betalingen stuitte. Er loopt nu een onderzoek naar mogelijke corruptie. Oud-bestuursleden Albert Soler en Oscar Grau zouden al een getuigenis hebben afgelegd. De betalingen werden gedaan door Bartomeu. Zijn opvolger Laporte reageert als door een wesp gestoken: 'Het is geen toeval dat deze informatie op dit moment naar buiten komt', hiermee doelt de voorzitter waarschijnlijk op de wedstrijd tegen Manchester United van morgen én het feit dat de club na enkele moeizame jaren weer bovenaan de competitie staat. 'Elke tendentieuze of insinuerende interpretatie van deze kwestie zal een proportioneel antwoord krijgen van de club. We zullen de belangen van Barcelona verdedigen.'

Update | Problemen Barcelona dreigen nog groter te worden

De betrokkenheid van voetbalclub FC Barcelona bij een mogelijk corruptieschandaal lijkt groter dan in eerste instantie naar buiten kwam. Volgens het Spaanse dagblad El Mundo heeft de club sinds 2001 frauduleuze betalingen gedaan van ruim 6 miljoen euro aan een bedrijf van de voormalige vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie van het land, José Maria Enriquez Negreira. Eerder werd gesproken van 1,4 miljoen euro.
Na het aftreden van de betreffende official zouden betalingen zijn voortgezet, aldus de krant. De man dreigde het schandaal te onthullen. Het Openbaar Ministerie van Spanje heeft al aangegeven met een onderzoek bezig te zijn.
De Catalaanse club bevestigde eerder deze week de betalingen. Barcelona nam 'technische verslagen' over de arbitrale leiding af van een 'externe consultant', maar dat zou 'een gebruikelijke praktijk voor professionele voetbalclubs' zijn.
Trainer Xavi van de koploper van de Spaanse competitie wil verdere onderzoeken afwachten, voor er uitspraken over te doen. Wel zei hij: 'Als ik zou merken dat we winnen door vals te spelen, ga ik naar huis...'

Update 22-03 | Scheidsrechters werden gepaaid met vreemde geschenken

De Spaanse krant Mundo Deportivo onthult dat de zes miljoen euro die Negreira ontving van Barcelona gebruikt om scheidsrechters te paaien. De oud-scheidsrechtersbaas zou opvallende geschenken voor hen hebben gekocht. Het gaat onder meer om riemen, strandparasols, koeltassen, kaas, wijn en likeur. Ook werden scheidsrechters meegenomen naar dure restaurants, waar dan voor minstens 2000 euro per avond gedineerd werd. Negreira heeft inmiddels al op het nieuws gereageerd door te zeggen dat hij deze cadeau's spontaan uitdeelde en dat hij zou zijn terugbetaald.

Update 23-03 | Ook UEFA opent onderzoek naar omkoping

De ethische commissie van de UEFA gaat het corruptieschandaal waar Barcelona van verdacht wordt onderzoeken. Inspecteurs van de Europese bond moeten vaststellen of de Catalanen in de zaak-Negreira de regels van de UEFA hebben overtreden. Eerder werd al bekend dat de Spaanse justitie een onderzoek instelde, nu kan het schandaal ook eventueel gevolgen hebben in Europees verband.

Update 17-04| Barcelona-voorzitter ontkent aanklachten en publiceert intern onderzoek

Joan Laporta, de voorzitter van FC Barcelona, heeft de uitkomst van een intern onderzoek gepubliceerd. De clubbaas ontkende maandag op een persconferentie alle beschuldigingen en sprak van een 'publiekelijke lynch' om de reputatie van Barcelona te beschadigen. .
Barcelona zou volgens Laporta minstens 621 rapporten en 43 cd’s met informatie hebben gekregen van het bedrijf van Negreira. 'En daar zijn keurig facturen van, goedgekeurd door accountants en de belastingdienst. We zijn altijd heel transparant.' De voorzitter stelde dat meerdere partijen de zaak om de aankomende titel van de Catalanen in twijfel te trekken.
'Barcelona is altijd het toonbeeld van fair play, zowel op als naast het veld. Alle prijzen die we de afgelopen decennia hebben gewonnen, zijn te danken aan het talent en de inzet van onze spelers, trainers en medewerkers. Maar dit is geen toeval, deze lastercampagne is bedoeld om ons te destabiliseren, juist nu we weer uit een dal komen', aldus Laporta.

Update 27-07 | UEFA geeft Barcelona voorlopig toestemming

Barcelona heeft voorlopig toestemming gekregen om mee te doen aan de Champions League aankomend jaar. De UEFA vindt het corruptie-onderzoek dat loopt tegen de Spaanse landskampioen nog geen reden om de club uit te sluiten, maar laat weten dat een toekomstige beslissing over toelating of uitsluiting nog kan volgen.

Update 28-09 | Gebouwen scheidsrechters leeggehaald na besluit rechter

De gebouwen van de Spaanse scheidsrechtersbond zijn onderzocht door justitie. De rechtbank heeft toestemming gegeven om alle gegevens op te halen in het onderzoek dat loopt tegen een arbitrageschandaal, waar FC Barcelona bij betrokken is onder de naam Negreira. Het leeghalen van de gebouwen is een volgende stap in die zaak. 

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties