Zware kritiek op Bas Nijhuis: 'Je weet gewoon niet wat je aan hem hebt'

zondag, 11 februari 2024 om 10:49
nijhuis
Jizz Hornkamp was zaterdagavond uiterst belangrijk voor Heracles Almelo door twee treffers voor zijn rekening te nemen en zijn directe tegenstander een rode kaart aan te smeren. Hij bezorgde zijn club daarmee de broodnodige drie punten tegen Vitesse (3-2). Zijn tweede treffer was nogal controversieel, net als scheidsrechter Nijhuis, vindt de spits op de persconferentie na afloop.

Rode kaart Isimat-Mirin

De 25-jarige aanvalsleider uit de Rijp speelde vlak voor rust niet met een doelpunt maar met een valpartij de hoofdrol. Nicolas Isimat-Mirin van Vitesse pakte de Heraclied vast en kreeg daarmee zijn tweede gele kaart. Zijn eerste gele kaart was vijf minuten daarvoor wegens een arm in het gezicht van Jordy Bruijn.
Hornkamp wist daardoor wat hij moest doen. 'Ik dacht al: als hij aan me trekt, dan val ik', zo legt hij zijn gedachtegang uit. 'En dat deed hij. Ik heb het niet teruggezien, maar ik hoorde dat ik een vrije doortocht had gehad als ik niet onderuit was getrokken. Gelukkig voor ons kreeg hij zijn tweede gele kaart. Ik denk wel dat dat moment het verschil heeft gemaakt. Ik let er altijd wel op. Als mijn tegenstander al geel heeft, moet je gewoon slim zijn.'

Controversieel tweede doelpunt

Heracles kwam op een 2-0 achterstand en maakte de 1-2 via Bruijn al bijna direct daarna. In de tweede helft wist het de achterstand mede dankzij de man meer om te buigen in een 3-2 voorsprong. Hornkamp scoorde tweemaal met het hoofd, waarbij zijn laatste treffer leek toegekend te worden aan Heracles-aanvoerder Justin Hoogma of Vitesse-verdediger Diminik Oroz, die tegelijk met de bal het doel in vielen.
'Toen die goal viel, liep ik meteen naar Bas', zegt Hornkamp na zijn tweede doelpunt. 'Dit is mijn doelpunt hè, zei ik. Toen zei Bas dat Makkelie een eigen doelpunt van Oroz had gegeven. Ik geef je zijn adres wel, kun je even langsgaan, voegde hij nog toe. Ik dacht dat hij een grapje maakte. Maar hij was serieus, over dat eigen doelpunt dan. Eerst was-ie voor Justin, daarna voor Oroz. Daarna pas kwam hij toch op mijn naam. Het was gewoon mijn doelpunt, dus dit vond ik wel terecht. Het was niet de bedoeling om die bal zo in te koppen, maar goed. Als ik hem niet op mijn naam had gekregen, had ik er een probleem van gemaakt, haha.'

'Je weet gewoon niet wat je aan hem hebt'

Waar Hornkamp uiteindelijk wel een probleem van maakte was het inconsequent fluiten bij overtredingen van Nijhuis. 'Je weet gewoon niet wat je aan Bas hebt. Emil (Hansson, red.) werd onderuit gehaald rond de zestien, Bas floot niet. Bij eenzelfde moment voor Vitesse floot hij wel. Dat begrijp ik dan niet. Ik vroeg ook: Bas, wat is nou het verschil? Hij vond dat de benen van de tegenstander onderuit werden geveegd. Maar ja, dat was bij die andere situatie ook zo. Daar hadden we een discussie over.'
Ontvang 50 of 100x je inzet als Ajax wint!. Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.