Voorbeschouwing Champions League-finale: Wint Manchester City eerste CL-trofee?

Wedden op voetbal
zaterdag, 10 juni 2023 om 9:11
city
Zaterdag 10 juni 2023, 21.00u. Iedereen in het Atatürk Olympisch Stadion houdt zijn of haar adem in. De controversiële scheidsrechter Szymon Marciniak blaast op zijn fluit. De Champions League-finale tussen Manchester City en Internazionale is begonnen. Maar wat zeggen de statistieken, hoe zijn ze in de finale gekomen en wat gaat de uitslag worden? In deze uitgebreide voorbeschouwing bespreken we alles wat je moet weten.

De 'Road to the final'

Manchester City werd ingedeeld in een groep met Sevilla, Borussia Dortmund en FC Kopenhagen. Een groep waarvan verwacht werd dat ze er met kop en schouders bovenuit staken, wat ook gebeurde. Alle thuiswedstrijden werden overtuigend gewonnen, Sevilla werd uit met 0-4 geklopt en tweemaal eindigde een uitwedstrijd in 0-0, wat betekende dat Manchester City groepswinnaar van poule G werd.
In de laatste zestien hoopte RB Leipzig op een stunt, vooral nadat het 1-1 werd in Duitsland. In het eigen Etihad Stadion liet Manchester City zien wat het in huis heeft en werd de arme tegenstander met 7-0 afgedroogd. De kwart- en halve finale lieten hetzelfde beeld zien. Bayern München ging ontgoocheld met 3-0 van het veld in Manchester en kon de schade niet meer repareren in eigen huis, waar het 1-1 werd. Ook in Madrid werd het 1-1 en klapte City er vol op in de thuiswedstrijd; 4-0. Eindstand: twaalf wedstrijden, zeven winst, vijf gelijk. Onklopbaar in eigen huis, kwetsbaar op vreemde bodem.
Internazionale werd tweede in de poule des doods: Groep C, met Bayern München, FC Barcelona en Viktoria Plzen. Alleen van Bayern München werd twee keer verloren. Tegen Plzen won de Italiaanse club met 0-2 en 4-0, terwijl ze de Spaanse topclub met 1-0 uit San Siro joegen en in Barcelona na een knotsgekke wedstrijd gelijkspeelden. Inter kwam 1-0 achter, boog het om naar 1-2, slikte in 82ste minuut de gelijkmaker, kwam op voorsprong in de 89ste minuut en incasseerden de 3-3 een paar minuten later. De strohalm werd niet gepakt door Barcelona, waardoor Inter naar de knock-outfase ging.
Daar hadden ze -als we heel eerlijk zijn- heel veel mazzel met de loting. Waar de tegenstander in de finale absolute grootmachten als Bayern München en Real Madrid overtuigend opzij zetten, kwam Inter uit tegen FC Porto, Benfica en aartsrivaal AC Milan. In die zes wedstrijden stapten ze vijf keer zonder tegentreffer van het veld, eenmaal werd met 3-3 gelijkgespeeld.

De teams langs de meetlat

City kreeg tot nu toe slechts vijf doelpunten tegen, terwijl het er 31 scoorde. 24 van die 31 doelpunten werden in eigen huis gemaakt. Inter heeft een doelsaldo van 19-10. Opvallend is wel dat Inter meer clean sheets heeft in de Champions League: acht om zeven. Het is dan ook geen verrassing dat de aanvallende statistieken in het voordeel zijn van de ploeg van Pep Guardiola, terwijl de ploeg van Simone Inzaghi verdedigend beter voor de dag komt.
Het aanvalsspel van het blauwe gedeelte van Manchester wordt voortdurend geprezen, en terecht. Manchester City verstuurde veel meer passes (7786 om 5197) en er kwamen er relatief meer aan (90% om 83%). City zette 734 aanvallen op en schoot 193 keer. Inter kwam tot 478 passes en 154 schoten.
Oud-spits Inzaghi heeft van Inter juist een verdedigend solide team gemaakt. Het aantal veroverde ballen is iets in hun voordeel, maar de dominantie komt met de overige statistieken. Inter heeft bijna het dubbele aantal tackles, veel meer blocks en ruimden de bal tweemaal vaker op. Ook legden ze meer kilometers af dan hun Engelse tegenstanders. De verdedigende dominantie is niet terug te zien in het aantal kaarten dat het team krijgt. Inter maakte veel meer overtredingen (150 om 114), maar heeft 25 kaarten, slechts vier minder dan de 21 van City.
Bovenstaande statistieken zijn allemaal te verklaren met het feit dat Manchester City het spel maakt en dus bepaalde situaties komt. City heeft niet voor niets 60% balbezit en Inter 46%, waardoor het spelbeeld in de finale hoogstwaarschijnlijk zo gaat: City domineert in balbezit en kansen, het spel speelt zich af op de helft van Inter, dat probeert via de counter te scoren.

Wat zegt het verleden?

Opvallend genoeg hebben beide ploegen nog nooit tegen elkaar gespeeld. We kunnen wel kijken naar alle ontmoetingen tussen Italiaanse en Engelse clubs in de recente geschiedenis. Manchester City werd in 2008 overgenomen door Abu Dhabi Group en vanaf toen werden er vele miljoenen in de ploeg gestoken, wat resulteerde in meerdere kampioenschappen en ook deelnames aan Europese toernooien.
In 2010/2011 speelde City twee keer tegen Juventus, wat resulteerde in tweemaal 1-1. Een jaar later won Napoli met 1-2 en won werd het andermaal 1-1. De eerste overwinning, alsmede nog een 1-1 gelijkspel, werd in 2014/2015 behaald tegen AS Roma. Daarna volgden er nog twee nederlagen tegen Juventus, twee overwinningen tegen Napoli en een overwinning en gelijkspel tegen Atalanta. Eindstand Manchester City-Italiaanse clubs in Europees verband: 4-5-3.
Als we dezelfde tijdsperiode pakken, heeft ook Inter regelmatig tegen Engelse clubs gespeeld. Manchester United (een keer gelijk, een keer verlies), Chelsea (tweemaal winst), Tottenham Hotspur (twee gewonnen, twee verloren) en meest recentelijk Liverpool in 2021/2022 (winst en verlies) zorgen voor een positieve balans: 5-1-4. Bovendien weet Inter wat winnen is, in 2009/2010 won het de Champions League, terwijl dit voor City de eerste keer in de finale is.

Wanneer wordt er gescoord?

In wedstrijden van Manchester City wordt er even vaak in beide helft gescoord, al maakt het nog wel uit waar er gespeeld wordt. Thuis vallen doelpunten in vijf van de zes wedstrijden in de eerste en in zes van de zes in de tweede helft. Uit is dat iets omgedraaid, in drie van de zes wedstrijden in de eerste helft, tegenover vier van de zes in de tweede helft.
City zelf scoort veel vaker in de tweede helft dan in de eerste helft, 100% (thuis) en 50% (uit) om 67% (thuis) en 33% (uit). Inter scoort iets vaker in de tweede helft en qua tegendoelpunten maakt het niet uit. Bij City is Erling Braut Haaland de man om op te letten, hij is topscorer van het toernooi met twaalf doelpunten. Bij Inter verdelen ze de doelpunten, met Edin Dzeko (4), Lautaro Martinez (3), Romelu Lukaku (3) en Nicolo Barella (3).

Vermoedelijke opstellingen en blessures

Bij beide ploegen is de basiself helemaal fit, wat altijd fijn is. Bij Inter is Joaquin Correa, die grotendeels als invaller toch al 41 wedstrijden heeft gespeeld, een twijfelgeval. Beide clubs rouleren regelmatig hun spelers, maar wij verwachten dat Julian Alvarez, de Argentijnse wereldkampioen van City, niet gaat starten. Hij speelde de afgelopen zeven wedstrijden in de basis, maar telkens als het erom gaat zit hij op de bank.
De topscorer van Inter zien wij ook als verse kracht ingebracht worden. Dzeko stond in elke Champions League-wedstrijd in de basis, maar belandde in de Serie A op de bank. Romelu Lukaku heeft zijn kans gegrepen, met zeven doelpunten en vier assists in zijn laatste zeven wedstrijden. We zien Dzeko wel invallen voor Lukaku.
Vermoedelijke opstelling Manchester City: Ederson; Akanji, Dias, Aké; Stones, Rodri, De Bruyne, Gundogan; Grealish, Haaland, Bernardo Silva
Vermoedelijke opstelling Internazionale: Onana, Darmian, Acerbi, Bastoni; DiMarco, Brozovic, Calhanoglu, Barella, Dumfries; Martinez, Lukaku

Beste wedtips Manchester City-Internazionale

WeddenschapQuotering
Minder dan 1.5 doelpunten in de eerste helft1.50
Haaland minder dan 3.5 schoten1.88
Minder dan 2.5 doelpunten totaal2.10
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties