Wat is het prijzengeld in de Champions League seizoen 2022/2023

Sportnieuws
zaterdag, 10 juni 2023 om 9:44
Copyright ProShots 1778416
Als je penningmeester bij een voetbalclub bent gaat je hart sneller kloppen als jouw club zich heeft geplaatst voor de Champions League. Daar waar het toernooi vroeger de bijnaam kreeg van het miljoenenbal is dat anno 2022 veranderd naar het miljardenbal. Onderstaand artikel maakt duidelijk waarom.
De prijzenpot van de Champions League in het seizoen 2022/2023 is gevuld met een bedrag van maar liefst twee miljard euro. De Europa League en de Conference League moeten het samen doen met een bedrag van 730 miljoen euro. Het geld wat de clubs kunnen opstrijken kunnen we in vier categorieën onderverdelen:
1. Startpremies. Een kwart van de totale prijzenpot is bestemd voor de startpremies. Dit geld wordt evenredig verdeeld over de 32 teams die deelnemen aan de groepsfase van de CL. Dit komt neer op een bedrag van 15.6 miljoen euro.
2. Ranking. Een bedrag van maar liefst 600 miljoen euro is gereserveerd en wordt toegekend op basis van de coëfficiënten-ranking. De prestaties van de afgelopen tien jaar zijn hierbij lijdend. Nemen we Ajax als voorbeeld dan strijken ze uit dit 'potje' ruim 21 miljoen euro op.
3. Winstpremies. Eveneens een bedrag van 600 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld voor het uitkeren van prestatiepremies. Voorbeeld: een overwinning in de poulefase levert een club 2.8 miljoen euro op. Ook bij plaatsing voor de volgende ronde mag er een flink bedrag worden bijgeschreven. Deze onderverdeling is verderop in dit artikel terug te vinden.
4. TV-rechten / Market Pool. De resterende 300 miljoen euro zit in de pot met TV gelden. Dit bedrag wordt verdeeld onder alle deelnemende clubs per land. Ook clubs die in de voorrondes hebben gespeeld krijgen een gedeelte.
PrestatieBedrag
Overwinning groepsfase€2.8 miljoen
Gelijkspel groepsfase€0.93 miljoen
Bereiken van de achtste finales€9.6 miljoen
Bereiken kwartfinales€10.6 miljoen
Bereiken halve finales€12.5 miljoen
Verliezend finalist€15.5 miljoen
Winnaar Champions League€20.0 miljoen
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties