'Schulting en Leerdam hadden ploeggenoten kunnen zijn': de bizarre transferweek van de Jumbo-ploeg

Sportnieuws
vrijdag, 26 april 2024 om 15:56
copyright proshots 10054943
Enkele dagen na het opschuddende nieuws dat de Jumbo-schaatsploeg niet verder gaat met vedette Jutta Leerdam, stuntte de geelzwarte formatie met een andere naam: shorttrackster Suzanne Schulting gaat bij Jumbo het shorttracken en het langebaanschaatsen combineren. Betekent dat ook dat Schulting misschien gewoon in één ploeg had kunnen zitten met schaatsdiva Leerdam, of heeft Jumbo pas na het vertrekbesluit doorgepakt?
Maandag, een uurtje of vier: de schaatswereld staat in brand als commercieel directeur Sven Kramer met een mediastatement een einde maakt aan weken van onzekerheid. Leerdam is niet blij en voelt zich met het spreekwoordelijke mes in de rug gestoken; de komende tijd blijft de vraag of de schaatskampioene voor zichzelf gaat beginnen of zich bij een andere formatie aansluit.

Frisse combinatie

Donderdag, eind van de middag: Jumbo (de naam Visma is vanaf heden niet meer aan het team verbonden, red.) laat er geen gras over groeien en kondigt de komst van drie shorttracksters aan. Onder hen Olympisch kampioene Suzanne Schulting, die op de kleinere baan alles won wat er te winnen valt maar ook een tumultueuze periode achter de rug heeft. Schulting zal dus hopen op een nieuwe start, en een overstap naar Jumbo past in dat plaatje. De hardrijdster stopt niet met shorttrack, maar zoekt richting de Spelen van 2026 wel de combinatie op. 'Ik denk dat we met een heel fris jong team naar iets moois toe kunnen groeien, iets revolutionairs', klinkt het.

Twee schaatsdiva's, één team

Betekent de timing van Leerdams vertrek en Schultings komst dat Jumbo snel heeft doorgeschakeld? 'Ik liep al heel lang met dit plan', ontkent Kramer het verband. 'Dit is niet in twee dagen geregeld [en] het vertrek van Jutta moet je hier los van zien', vertelt hij het AD. 'Sterker nog, als Jutta zich gecommitteerd had aan ons dan hadden Jutta en Suzanne nu samen in één ploeg gezeten'. Schaatsliefhebbers zullen van mening verschillen over deze gemiste kans. Je kunt immers net zo goed stellen dat er met het vertrek van Leerdam een onderlinge divastrijd is voorkomen.

Andere nieuwe namen

Naast Schulting zullen ook Selma Poutsma en Angel Daleman zich bij de langebaantrainingen van Jumbo aansluiten. Poutsma is in het shorttrack razendsnel op de eerste meters en kan dat op de langebaan hopelijk omzetten naar strakke 500 meters. Daleman (17) staat te boek als een enorm talent en schitterde al bij juniorentoernooien.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties