Wereldster Jutta Leerdam zit vanaf heden zonder contract bij schaatsploeg: wat is er aan de hand?

Sportnieuws
maandag, 01 april 2024 om 17:36
copyright proshots 23688443
Het is een ferm, maar actueel contrast: de grootste ster van de schaatswereld, gezegend met miljoenen volgers op Instagram, zit vanaf 1 april (geen grap) zonder contract. De voorbije weken en maanden heeft Jutta Leerdam bewust nagelaten om publiekelijk uitsluitsel over haar toekomst te geven. Inmiddels is het wedstrijdseizoen voorbij, en haar contract bij team Jumbo-Visma verlopen. Wat is er aan de hand?
De schaatswinter van Leerdam was er dit keer een met enkele piekjes en (diepere) dalen. Waar de geliefde schaatsster op momenten weer kon tonen waaraan ze haar kampioenstatus verdiende, gooide een zwakke enkel op cruciale toernooien meermaals roet in het eten. Prioriteit nummer één met die botte pech: alles blijven geven, en het seizoen naar tevredenheid afsluiten. Voor zover haar fysieke gezondheid dat toe bleef laten, natuurlijk.

Bewogen seizoen

Tijdens dit bewogen seizoen (in het najaar ging het ook nog eens slecht met een familielid, red.), waarin ze haar relatie met boksberoemdheid Jake Paul bleef onderhouden, wilde ze maar over één onderwerp beslist niet praten: haar toekomst. Zelfs over haar blessure en haar familieproblemen was ze (vooral bij de NOS) bijzonder open, ondanks een korte mediastilte. Nu, een paar weken na het laatste toernooi op wedstrijdijs, weet daarom eigenlijk niemand hoe het er precies met Jutta's plannen voorstaat.

Hoop om eruit te komen

Voormalig schaatskampioen Sven Kramer laat het AD weten dat haar ploeg, Jumbo-Visma, dolgraag met Leerdam doorwil. 'We hopen dat we elkaar op korte termijn kunnen vinden', stelt de huidige directeur business development. Of het nu een teken aan de wand is of afgestemde onthaasting, vanaf heden zit het kroonjuweel van de Nederlandse schaatsploeg zonder contract. Meerdere bronnen van de krant bevestigen dat het salarisplaatje in ieder geval geen struikelblok vormt. Wat dan wel?

Leegloop bij Jumbo-Visma

Een voorzichtige suggestie is dat Leerdam het voorbije schaatsseizoen misschien wel meer de kar moest trekken dan haar eigenlijk lief was. Wie de Nederlandse selecties voor de grote toernooien (WK Afstanden, WK Sprint, WK Allround) onder de loep nam, zag opvallend weinig schaatsers van de geelzwarte formatie passeren. Team Reggeborgh, de ploeg van onder meer Femke Kok en Kjeld Nuis, pikte veel van de beschikbare plekjes in. Op het WK Sprint waren Antoinette Rijpma-De Jong - die naar Reggeborgh vertrekt - en Joep Wennemars - wiens contract onlangs al wel verlengd werd - haar enige ploeggenoten.
'Veel mensen hadden niet het seizoen waarop ze hoopten. Of ze reden al iets langer minder goed', gaf de zoon van schaatsicoon Erben in het AD te kennen. Bij Jumbo-Visma is mede daarom sprake van sportieve leegloop, nu ook Olympisch kampioen Thomas Krol met schaatsen is gestopt en langeafstandsspecialist Jorrit Bergsma 'in goed overleg' is vertrokken. Kan mediapersoonlijkheid Leerdam in zo'n omgeving blijven floreren? Het lijkt precies de vraag die bij de actuele contractbesprekingen op tafel ligt. 'En dat zijn geen standaard contractbesprekingen voor de conservatieve schaatswereld', zet de krant de verhoudingen nog maar eens op scherp.

Thialf of Tyson

Thialf of Tyson, dat is inderdaad een wereld van verschil. Maar dat Leerdam dit najaar weer haar eigen overwinningen bij elkaar zal willen schaatsen, daar twijfelen wij geen seconde aan. Bij welke ploeg ze dat vervolgens doet, kan alleen de nabije toekomst uitwijzen.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties