Financiële Ranglijst Eredivisie: Ajax op vrijwel elk vlak de grootste club

Sportnieuws
vrijdag, 26 april 2024 om 12:13
ajax
De Financiële Ranglijst Eredivisie (FRE) over het seizoen 2022/2023 is vrijdag bekendgemaakt door het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In het rapport wordt duidelijk dat Ajax financieel een straatlengte voorsprong had op iedere andere Eredivisieclub, die ondanks het slechte seizoen (Ajax werd slechts derde) niet dichterbij kwamen.
Even een terugblik op vorig seizoen: Feyenoord werd met Arne Slot aan het roer kampioen, PSV werd tweede, Ajax pakte de derde plaats en AZ en FC Twente completeerden de top vijf. De Tukkers gingen via de playoffs bovendien Europa in. FC Groningen, FC Emmen en SC Cambuur verdwenen juist uit de Eredivisie.
De totale omzet van alle Eredivisionisten samen ging van 612 miljoen euro in seizoen 2021/2022 naar 658 miljoen euro in seizoen 2022/2023, een stijging van zo'n 7.5%. Ajax had verreweg het grootste aandeel op dit gebied, hoewel de club slechts een stijging van 4% liet zien, van 189,4 miljoen euro naar 196,3 miljoen euro.
Bij de omzet hierboven werd geen rekening gehouden met transfersommen. De totale Eredivisie heeft dan ook 56 miljoen euro verlies gedraaid. Er waren slechts vier clubs die niet afhankelijk waren van transferresultaat om winst te maken: Ajax, FC Twente, Go Ahead Eagles en Excelsior. Het transferresultaat (opbrengsten uitgaande transfers - uitgaven inkomende transfers) steeg echter van 47 miljoen euro naar 134 miljoen euro. Vrijwel elke club had een positief transferresultaat, Ajax spande ook hier met 57,4 miljoen euro de kroon.
Eerder schreven we al dat er naast Vitesse nog vier clubs waren met een negatief eigen vermogen. De rest van de Eredivisie hoeft zich daar geen zorgen over te maken, vooral de topclubs niet. Het eigen vermogen van Ajax ging van 197,6 miljoen euro naar 236,6 miljoen euro. AZ was de nummer twee op dat gebied, met een eigen vermogen van 58,1 miljoen euro, terwijl PSV een eigen vermogen van 30,8 miljoen heeft. Feyenoord heeft een EV van slechts 6,3 miljoen euro en bevindt zich daarmee nog net in het linkerrijtje.
Het eigen vermogen van alle Eredivisieclubs (bron HAN University of Applied Sciences)
Het eigen vermogen van alle Eredivisieclubs (bron HAN University of Applied Sciences)

De kosten

Ajax maakt dan ook de meeste kosten van alle clubs, al is hier zeer positief nieuws te melden. De totale kosten van de Eredivisieclubs gingen van 682 miljoen euro naar 714 miljoen euro. Ajax is echter de enige club die haar kosten omlaag wist te krijgen. In seizoen 2021/2022 hadden de Amsterdammers 196,8 miljoen euro aan kosten, vorig seizoen was dat gedaald naar 191,6 miljoen euro. Dat kwam vooral door de personeelskosten, die van 109,4 naar 99,2 miljoen euro gingen. Ajax was hiermee de enige club die haar personeelskosten omlaag wist te krijgen.
Ajax is de enige club die haar personeelskosten omlaag wist te krijgen (bron HAN University of Applied Sciences)
Ajax is de enige club die haar personeelskosten omlaag wist te krijgen (bron HAN University of Applied Sciences)

Social Mediabereik 

Ook op sociale media was Ajax onverslaanbaar. De club had de meeste tv-kijkers en verreweg de meeste volgers op de verschillende sociale mediakanalen. Ajax had aan het eind van seizoen 2022/2023 ruim 23 miljoen volgers, meer dan vijf keer zoveel als de nummer twee op deze ranglijst PSV (iets meer dan 4 miljoen volgers). Sterker nog, het aantal volgers van Ajax steeg met meer dan vier miljoen (21%) ten opzichte van het seizoen daarvoor, waardoor ze meer groei hadden dan dat andere clubs volgers hebben.
De totale stand van zaken van Ajax aan het einde van vorig seizoen. De club is op bijna elk gebied de koploper van de Eredivisie (bron HAN University of Applied Sciences)
De totale stand van zaken van Ajax aan het einde van vorig seizoen. De club is op bijna elk gebied de koploper van de Eredivisie (bron HAN University of Applied Sciences)

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties