Vraagtekens bij voorkennis Kroes én Ajax na ingrijpend besluit: 'Dan had de Raad van Commissarissen hem moeten behoeden'

Sportnieuws
dinsdag, 02 april 2024 om 17:29
copyright proshots 8437680 1
Op de dag van het nieuws dat Alex Kroes per direct is geschorst door Ajax, ligt de nadruk op het ronduit ongelukkige handelen van de algemeen directeur. Begrijpelijk, maar hoe zit het met het optreden van de club zelf, die volgens Kroes al maandenlang op de hoogte was? In gesprek met de NOS plaatst de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een organisatie die de belangen van aandeelhouders behartigt, net zo goed vraagtekens bij het functioneren van de RvC. Als Ajax inderdaad op de hoogte was, had de Raad Kroes moeten behouden, stelt voorzitter Gerben Everts.
Ajax schorst Kroes omdat hij 'handelde met voorkennis', en is om die reden ook van plan zijn algemeen directeur te ontslaan. Hoe terecht is dat? Volgens Everts staat voorop dat de gebeten hond in deze situatie 'dom' en 'onfortuinlijk' handelde, zeker omdat het handelen van een werknemer in deze positie al snel als 'koersgevoelig' wordt beschouwd.

Had de RvC Kroes moeten waarschuwen?

Toch ziet de voorzitter van de VEB reden om even kritisch te kijken naar het optreden van de RvC. 'Als, zoals Kroes zegt (op LinkedIn, red.), Ajax heeft geweten van de aandelenkoop, mag je wel vragen stellen bij de interne organisatie. Dan had de Raad van Commissarissen hem moeten behoeden.' In zijn verklaring stelde de opzij gezette directeur dat hij de aandelen aanschafte om vertrouwen in zijn (toekomstige) werkgever te tonen. Dit is volgens Everts niet ongebruikelijk, al is er wel een belangrijk onderscheid, vervolgt hij, tussen het hebben van 'goede intenties' en het vermogen om ook daadwerkelijk 'juist te handelen'.

'Expres naar buiten gewerkt'

De Telegraaf-verslaggever Mike Verweij gaf dinsdagmiddag al aan dat hij Alex Kroes kort gesproken heeft, en weet hoe de algemeen directeur zijn ontslagprocedure beschouwt. 'Kroes ziet dit allemaal als een politiek spel, dat hij expres naar buiten is gewerkt door de RvC. Mogelijk omdat zij niet mee wilden gaan met zijn hervormingen', stelt hij. Inmiddels is wel duidelijk dat niet alleen Ajax, maar ook AZ een (hoofd)rol zal spelen in de verdere afwikkeling van dit arbeidsconflict. Kroes kocht een deel van zijn aandelen namelijk al toen hij werkzaam was bij de club uit Alkmaar.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties