Toptennissers wanhopig door besluiten Roland Garros-organisatie: 'Dit is absoluut niet gezond'

Sportnieuws
maandag, 03 juni 2024 om 12:00
copyright proshots 25192633
De vele regenval tijdens Roland Garros heeft al voor behoorlijke achterstanden in het speelschema gezorgd, met uitgestelde tenniswedstrijden als gevolg. Maar juist tennissers die wél moesten spelen zitten door die beslissing aan hun limiet, zo blijkt uit een artikel van The Guardian.
Door de vele regenval probeert de organisatie zoveel mogelijk wedstrijden die al bezig waren af te maken, vaak door buitenwedstrijden die bijna klaar zijn naar Court Philippe-Chatrier, het hoofdveld in een overdekte hal, te verplaatsen. Voor de titelverdediger Novak Djokovic waren de druiven zuur. Hij zou zaterdag eigenlijk al om 20:30u spelen tegen Lorenzo Musetti, maar dat werd twee uur later, waardoor de Serviër in een zwaarbevochten vijfsetter pas om drie uur 's nachts de baan af kon.

Verplaatste wedstrijd

Eerst sleepte Tallon Griekspoor er op die zaterdag een bloedstollende vijfsetter uit tegen Alexander Zverev, waarna de verplaatste wedstrijd tussen Zizou Bergs en Grigor Dimitrov, normaal gesproken een snelle overwinning van de nummer 10 van de wereld, uitliep op een viersetter van meer dan drieënhalf uur. Daardoor kon Djokovic pas twee uur later dan gepland de baan op en had hij het tot diep in de nacht loodzwaar met zijn Italiaanse tegenstander.

Gezondheid van de spelers

De favorieten hebben zich nu uitgesproken tegen de besluiten van de organisatie om de wedstrijden tot zo diep in de nacht te laten spelen. 'Ik denk dat het erg ongezond is', zo zegt Ons Jabeur, de vrouwelijke nummer negen van de wereld. 'Ik hoop dat Novak goed herstelt voor de volgende wedstrijd. We proberen te pushen om een beter schema te krijgen, maar met deze lange wedstrijden weet je het soms niet, met de wedstrijden van de favorieten is het bovendien nog lastiger. Ik denk dat 20:15u erg laat is om de wedstrijd te beginnen.'
Uiteindelijk begon de wedstrijd voor Djokovic dus zelfs meer dan twee uur later dan de 'erg late starttijd' die Jabeur aangaf. Casper Ruud was zelf om één uur 's nachts klaar en verwoordde het treffend. 'Ik hou van tennis en ik hou van Roland Garros, maar ik weet niet zeker of ik ervan hou om één uur 's nachts te spelen.' Voor de tennissers stopt hun werk namelijk niet als ze van de baan afstappen.
'Ik heb het gevoel dat veel mensen denken dat je dan klaar bent, maar om drie uur 's nachts heb je daarna nog een persconferentie, je moet nog douchen, eten en je krijgt vaak nog een behandeling van een fysio', zo geeft Coco Gauff, verliezend finaliste van de Franse Grand Slam in 2022, aan. Djokovic had dus een erg late, of liever gezegd vroege dag.

Competitievervalsing?

'Je gaat op zo'n dag niet eerder dan vijf uur in de ochtend naar bed, misschien zelfs zes of zeven uur 's ochtends', zo gaat Gauff verder. 'Ik denk dat dat absoluut niet gezond is. Het is niet eerlijk voor de sporters die laat moeten spelen, want het ruïneert je ritme.' Daar is favoriet bij de mannen Carlos Alcaraz het mee eens. 'Het is moeilijk om te herstellen als je zo extreem laat gaat slapen. Het is veel beter om klaar te zijn om 18:00u en daarna een goed diner te eten. Alles is beter als je vroeg klaar bent.'
Update| ma 3 juni, 15:30u: Ook analisten hebben zich kritisch uitgelaten over de wedstrijdomstandigheden van zaterdagavond. Oud-wereldtopper Boris Becker, momenteel in dienst van Eurosport, spreekt van competitievervalsing: 'Er is nauwelijks rust voor de spelers en dat vind ik niet terecht. Wat zou er gebeurd zijn als Djokovic en Musetti na de tweede set hadden gezegd dat ze wilden stoppen en de volgende dag verder wilden spelen? Ik kan me niet voorstellen dat de toernooiorganisatoren ze uit het toernooi zouden hebben gezet.'

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties