Update | Asociaal gedrag Franse supporters leidt tot onvrede op Roland Garros: 'Binnenkort zijn er rookbommen'

Sportnieuws
donderdag, 30 mei 2024 om 11:15
copyright proshots 25367638
Het is geen geheim dat thuisspelers op Roland Garros extra worden opgestuwd door het aanwezige thuispubliek. Dat heeft absoluut een positieve kant, bijvoorbeeld als een Franse routinier (de afzwaaiende Alizé Cornet, Gaël Monfils of Richard Gasquet) massaal gesteund wordt en de sfeer naar een hoogtepunt brengt. Helaas komt er bij het chauvinisme van sommige toeschouwers steeds vaker antipathie richting de tegenstander kijken. De ervaren Belgische speler David Goffin trekt na zijn overwinning op een Franse jongeling aan de bel.
Goffin werkte dinsdag zijn eerste rondepartij af tegen Giovanni Mpetshi Perricard, een talentvolle thuisspeler die dit weekend nog een ATP-finale speelde in Lyon. Bij die wedstrijd was het publiek al massaal op de hand van de jongeling, en dat was op het gravel van Parijs niet anders. Tóch wist Goffin de wedstrijd in extremis naar zijn hand te zetten. Het werd 4-6, 6-4, 6-3, 6-7 (4) en 6-3.

Voetbal vs. tennis

De Belg moest daarvoor heel wat verduren. Hij werd continu uitgescholden en kreeg tijdens de wedstrijd onder meer kauwgom naar zijn hoofd. 'Dit is voetbal aan het worden', vergelijkt Goffin. 'Binnenkort zijn er rookbommen en hooligans die vechten op de tribunes. Ik vind het belachelijk. Er zijn mensen die meer komen om keet te schoppen dan om een aangename sfeer te creëren'.

Geen schim van zichzelf

De voorbije dagen blijkt al vaker dat niet alle 'bezoekende' spelers even goed met het Franse publiek om kunnen gaan. De jonge Diana Shnaider ging zondag als favoriete de wedstrijd tegen thuisspeelster Chloe Paquet in, maar was in een kolkend stadion geen schim van zichzelf. Taylor Fritz maakte vorig jaar geen vrienden toen hij na de (gewonnen) wedstrijd tegen thuisfavoriet Arthur Rinderknech het publiek provoceerde en tot stilte maande.

Niet zoals andere Grand Slams

Goffin speelt op alle Grand Slams en meent dat de sfeer nergens zo ongezond is als in Parijs: 'Het is natuurlijk niet het geval op Wimbledon. Noch in Australië. Noch op de US Open. Daar is het vrij rustig.' De Belg merkt dat ook andere spelers en umpires klagen. Wat hem betreft zal er dan ook zeker iets aan de onrust op de tribunes gedaan moeten worden.

Ook Swiatek klaagt

Update | donderdag 30-5, 11:13u: Ook Iga Swiatek heeft geklaagd over de rumoerige sfeer op de Roland Garros-tribunes. De Poolse had woensdag alle moeite met Naomi Osaka, en won maar nipt. Swiatek had geen last van antipathie vanuit het publiek, zoals Goffin, maar worstelde wel om zich te concentreren. Tussen de punten door klonk er regelmatig hard geroep. 'Dat maakte het erg moeilijk om gefocust te blijven en dat is moeilijk te accepteren', zegt ze. 'Dit is een serieuze zaak voor ons, het gaat om veel geld'.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties