Promes krijgt te horen of hij wordt uitgeleverd aan Nederland: 'Kan zijn dat Dubai dat zegt'

Sportnieuws
donderdag, 02 mei 2024 om 13:07
copyright proshots 20680940
Donderdag begint in Dubai de rechtszaak tegen Quincy Promes, waarin hij onder andere hoort of hij wordt uitgeleverd aan Nederland. De oud-speler van onder meer Ajax speelde de afgelopen jaren zijn wedstrijden in Rusland, maar is veroordeeld voor twee strafbare feiten in Nederland en zit momenteel vast in Dubai.
Promes ontsprong constant de dans, omdat Rusland en Nederland geen uitleveringsverdrag hebben. De voetballer bracht zichzelf in de problemen toen hij op trainingskamp was met Spartak Moskou in Dubai. De speler veroorzaakte een verkeersongeval en kwam daardoor in aanraking met justitie. De rechtszaak begint donderdag en daarin wordt gekeken of de voetballer wordt uitgeleverd aan Nederland, waar Promes een gevangenisstraf van 7,5 jaar wacht.
Advocaat Kerem Canatan (niet de advocaat van Promes) legt aan AT5 uit hoe de vork in de steel zit. 'De uitleveringsrechter in Dubai kijkt alleen maar naar de feiten waar Promes verdacht van wordt en of daar minstens één jaar gevangenisstraf op staat. Nou, dat is zo in het geval van Promes. Dan gaan ze beoordelen of er redenen zijn om de uitlevering te weigeren.'
Er zitten echt nog haken en ogen aan de mogelijke uitlevering. 'Het kan zijn dat ze zeggen dat Nederland niet de juiste papieren heeft verzonden of dat het uitleveringsverzoek niet op de juiste manier is ingediend. Andere weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld als het gaat om een politiek delict of als iemand de doodstraf zou kunnen krijgen. Of als het geen strafbaar feit in het land zelf op zou leveren. Maar ik verwacht wel dat hij nog dit jaar in Nederland is. Mits de uitlevering wordt toegestaan', voorspelt de advocaat.
Promes is in Nederland veroordeeld tot 1,5 jaar cel wegens het neersteken van zijn neef. Bovendien was hij ook betrokken bij de smokkel van ruim 1350 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Voor dat vergrijp werd de buitenspeler veroordeeld voor nog eens zes jaar cel.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties