Nederlandse uitblinkers en schlemiel in Europese bekertoernooien

donderdag, 11 januari 2024 om 11:45
copyright proshots 23519136
Liverpool heeft woensdag in de eerste halve finalewedstrijd van de League Cup thuis met 2-1 gewonnen van Fulham. Cody Gakpo was het goudhaantje aan de kant van The Reds door de winnende goal te maken. In Italië waren het Teun Koopmeiners en Marten de Roon die zich met Atalanta Bergamo plaatste voor de halve finales van de Coppa Italia. Koopmeiners scoorde de twee doelpunten namens Atalanta tegen AC Milan (2-1).
Bij Liverpool was aanvoerder Virgil van Dijk weer terug. De Nederlander was voldoende hersteld van ziekte en mocht in de basis beginnen. Ryan Gravenberch viel recent nog goed in tegen Arsenal en had nu een basisplaats. Gakpo begon op de bank bij Liverpool, net als Kenny Tete bij Fulham. Liverpool kwam verrassend op achterstand. Na 19 minuten maakte Willian de 0-1 voor de nummer dertien van de Premier League.
Pas ver in de tweede helft wist Liverpool de schade te herstellen. Curtis Jones tekende na 68 minuten spelen voor de 1-1 op aangeven van Darwin Núñez, die was ingevallen voor Gravenberch. Een andere invaller, Gakpo, maakte nog geen twee minuten later de 2-1. Hij rondde een voorzet van opnieuw Núñez beheerst af. Op 24 januari is de return.

Koopmeiners weer belangrijk voor Atalanta

In Milaan blonk Koopmeiners uit met twee goals tegen Milan. Atalanta, dat coach Gian Piero Gasperini met twee keer geel naar de tribune gestuurd zag worden, kwam op slag van rust wel op achterstand. Rafael Leão zette de Milanezen in eigen huis op voorsprong.
Maar meteen vanaf de aftrap stelde Atalanta orde op zaken. Koopmeiners rondde een voorzet van Emil Holm beheerst af door de bal met zijn zwakke rechterbeen in de verre hoek te schuiven. Aanvoerder De Roon was toen al geblesseerd uitgevallen. In de tweede helft kwam de ploeg uit Bergamo op voorsprong. Opnieuw was het Koopmeiners, ditmaal benutte hij een strafschop. Atalanta speelt in de halve finale tegen Fiorentina.

Huijsen eist negatieve hoofdrol op

De Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma werd met 1-0 gewonnen door Lazio. In een onvriendelijke derby met veel opstootjes was een benutte strafschop van Mattia Zaccagni genoeg voor de winst. De penalty werd bij Roma veroorzaakt door Dean Huijsen, de 18-jarige Nederlander die afgelopen week op huurbasis overkwam van Juventus.
De wedstrijd begon met veel vuurwerk op de tribune en af en toe ook op het veld. In het vervolg van de eerste helft waren er ook nog de nodige rookpluimen, maar werd het vuurwerk minder. Op het veld ontbrandde de wedstrijd ook niet echt. Verdediger Huijsen, die afgelopen weekend zijn debuut maakte voor Roma als, stond voor het eerst in de basis. Net als Rick Karsdorp, die na een krap uur werd gewisseld. Huijsen verliet na tachtig minuten het veld.
De tweede helft werd er snel gescoord. Na tussenkomst van de VAR kreeg de thuisploeg een strafschop, Huijsen zou een voet hebben aangetikt. Zaccagni stuurde keeper Rui Patricio de verkeerde kant op en tekende voor 1-0. Kort daarop was het bijna 2-0, maar Lazio miste twee grote kansen. Roma kon nauwelijks iets afdwingen. Ook het inbrengen van een extra spits, Andrea Belotti voor Huijsen, leverde niet het gewenste resultaat op.
In blessuretijd waren er verschillende opstootjes, waarbij Pedro namens Lazio een rode kaart kreeg en even later ook nog Sardar Azmoun namens Roma. Na het laatste fluitsignaal kreeg Gianluca Mancini van Roma ook nog rood.