Massale valpartij in Dauphiné tijdens gladde afdaling: twee Nederlanders naar ziekenhuis, rit geneutraliseerd afgemaakt

Sportnieuws
donderdag, 06 juni 2024 om 15:20
copyright proshots 24895875
Het is helemaal misgegaan donderdagmiddag in de vijfde rit van het Critérium du Dauphiné, waar een groot deel van het peloton ging in de voorfinale. Onder meer Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Dylan van Baarle behoorden tot de geslagenen op het natte Franse wegdek.
Op circa 25 kilometer van de aankomst kwam het peloton, na enkele eerdere kleine crashes onderweg, plots op een natte weg door de Franse bossen. Daarbij schoof ongeveer de helft van de grote groep onderuit, wat tot totale carnage leidde. Renners lagen bebloed verspeid over de weg en de A.S.O. handelde adequaat: de rit werd direct geneutraliseerd.

Nederlanders richting ambulance

Groene trui Roglic en gele trui Evenepoel bleven even achter, maar stapten uiteindelijk wel weer op hun fiets om verder te koersen. Ook Visma | Lease a Bike was andermaal flink getroffen: Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle moesten behandeld worden aan hun verwondingen, waarbij die tweede er het ergst aan toe leek. Beide mannen moesten uit koers en werden meegenomen door een ambulance. Kruijswijk moest op zijn zij de ziekenwagen in, Van Baarle met een mitella op zijn arm.
Namens UAE-Team Emirates lagen Juan Ayuso, Tim Wellens en Nils Politt er lelijk bij, maar dan hebben we het nog maar over het topje van de ijsberg van deze val in het Critérium du Dauphiné.

Tempo geminderd

Lidl-Trek reed op het moment van de val op kop en besloot direct tempo te minderen, maar achterin het peloton werd er mer de vinger gewezen naar het tempo dat de mannen van de Duits-Amerikaanse formatie hanteerde. Voorin wisten ze echter van niets, daar het geschuif achter hen begon en er vanaf dat moment absoluut geen houden meer aan was.
Naast de eerder genoemde toppers lagen ook onder meer Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Oliver Naesen (Decathlon AG2R), Neilson Powless (EF), Magnus Cort (Uno-X), Quentin Pacher (Groupama-FDJ) en tal van andere coureurs erbij in het slagveld van deze rit.

Rit geneutraliseerd

Update | do 6 juni, 14:44u: Vanwege de omvang van de valpartij en de verbruikte inzet van de beschikbare medische diensten is besloten de rest van de rit geneutraliseerd uit te rijden. Er komt dus geen etappewinnaar. In het peloton zien we Remco Evenepoel in ieder geval weer op zijn fiets zitten. Zijn knie is gehavend, maar verder lijkt de schade mee te vallen.
©In De Leiderstrui

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties