KNVB gooit roer compleet om qua supportersbeleid: netten verwijderen en lossere regels uitsupporters

Sportnieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 13:02
knvb logo nederlands elftal
Clubs in het betaald voetbal gaan vanaf volgend seizoen meer inzetten op het belonen van goed gedrag dan het straffen van slecht gedrag om op die manier het oproer onder de supporters te verminderen. Dat meldt de KNVB in een plan voor volgend seizoen, met daarin liefst 50 maatregelen. Zo worden onder meer netten weggehaald en krijgen uitsupporters een stuk meer vrijheden.
Nu is het nog zo dat uitsupporters vaak verplicht gezamenlijk met een buscombi af moeten reizen naar de tegenstander. Een van de nieuwe regels is het geven van meer vrijheden om zelf af te reizen naar wedstrijden. Als andere voorbeelden van het belonen van goed gedrag noemt een KNVB-woordvoerder tegen De Telegraaf het verwijderen van netten als supporters zich blijken te gedragen en het bieden van een gastvrij ontvangst. Dat gebeurde afgelopen seizoen al bij PEC Zwolle-PSV, toen er een dj klaar stond om een feestje in het uitvak te bouwen, en bij Heracles Almelo, dat fans van bezoekende clubs al vaak gratis broodjes en koffie of thee geeft.
'Deze activiteiten worden gewaardeerd door supporters en lijken een positief effect op hun gedrag te hebben. Deze ideeën zijn het startpunt voor de pilots en het onderzoek', schrijft de KNVB in een persbericht. Clubs krijgen komend seizoen de opdracht om de 'perfecte wedstrijd' voor uitsupporters te organiseren, waarbij kleine dingen als het aanbieden van broodjes bij kunnen helpen.
Afgelopen weekend waren er nog wel twee incidenten, wat door de KNVB erkent wordt. De bond wil echter benadrukken dat het aantal incidenten al jaren structureel afneemt. 'Afgelopen weekend ging het helaas helemaal mis bij twee wedstrijden. Maar beleidsmatig willen we niet alleen op repressie inzetten. Voor dit probleem zijn elkaar aanvullende deeloplossingen nodig, dus ook gericht op het stimuleren van goed gedrag. Gezamenlijk moeten we het voetbal beschermen voor de echte voetballiefhebbers', aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.
Hoewel sommige regels een stuk losser worden bij goed gedrag, worden er bij misdragingen de duimschroeven aangedraaid. Zo wil de KNVB in het Voetbal en veiligheid-debat dat vandaag plaatsvindt aan de overheid vragen of het meer strafrechtelijke stadionverboden mag opleggen bij onder meer illegaal knalvuurwerk, bedreiging, geweld, racisme en het betreden van een stadion ondanks een landelijk stadionverbod. In Engeland werkt dat goed. Ook wil het inzetten op slimme technologie om daders op te sporen, te straffen en buiten te houden en wil het de illegale verkoop van vuurwerk aanpakken. 

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties