KNVB pakt scheidsrechter de fluit af na geven van vier rode kaarten en mee feesten met kampioensteam

Sportnieuws
woensdag, 15 mei 2024 om 11:00
knvb logo nederlands elftal
Opmerkelijke taferelen afgelopen zondag tijdens en na de wedstrijd in de vierde klasse B tussen St. George en De Valken. De thuisploeg kon kampioen worden als het minimaal een punt behaalde. Na negentig minuten spelen stond er echter een 1-2 stand op het scorebord voor de bezoekers, maar scheidsrechter Jan Smit had wel zin in een feestje en hielp St. George flink in het zadel. En dat is Smit duur komen te staan.
Smit vond het nodig om maar liefst vijftien minuten aan blessuretijd bij te trekken. In die extra tijd werden er vier rode kaarten aan De Valken uitgedeeld, waarvan één voor de trainer. St. George had aan een doelpunt genoeg om de titel te grijpen en die kwam er ook. Een groot feest barstte los in Spierdijk en scheidsrechter Smit besloot na afloop volop mee te doen in het feestgedruis.
Op social media zijn beelden opgedoken dat Smit met de kampioenschaal omhoog geheven in zijn handen op het podium staat. Daarnaast pakte hij ook de microfoon en zong het nummer Engelbewaarder. De KNVB ontving een dag na alle gebeurtenissen klachten van De Valken en heeft besloten om Smit te royeren als scheidsrechter.
In een verklaring laat de voetbalbond het volgende weten. 'De KNVB heeft meneer Smit gemeld dat wij niet langer gebruik van zijn diensten willen maken. Dit besluit is niet alleen genomen vanwege het optreden van afgelopen zondag, maar ook op basis van eerdere incidenten. Om die reden had hij al een laatste kans gekregen. Van een KNVB-official verwachten wij verantwoordelijk gedrag. Daarbij past een neutrale houding en respect naar alle betrokkenen', luidt het statement van de KNVB.

Maat is vol voor de KNVB

Het is niet de eerste keer dat Smit in opspraak raakt. In coronatijd zou de arbiter zich onbehoorlijk gedragen hebben rond de wedstrijd Meervogels’31-SVA in Akersloot. Na een stevig gesprek met de KNVB mocht Smit een half jaar later de fluit toch weer oppakken. Smit legt zich nu neer bij de schorsing, maar is het er niet mee eens. 'Ik ga niet op mijn knieën naar de KNVB om weer te mogen fluiten. Als ze mij niet meer nodig hebben, prima. Dan zoeken ze maar een ander. Deze beslissing is te lachwekkend voor woorden, een aanfluiting', laat Smit weten tegenover De Telegraaf.
Smit geeft aan de krant tekst en uitleg hoe hij de zondag heeft beleefd. Allereerst gaat hij in op de rode kaarten die hij heeft gegeven aan de spelers van De Valken. 'De regels heb ik niet verzonnen. Een doorgebroken speler is een doorgebroken speler en het ontnemen van een doelkans door hands is hands. Daar zit geen enkele rek in. Ik heb de overtredingen niet gemaakt, maar ik denk dat De Valken een zondebok zoekt.'

Smit pakt wel vaker de microfoon

En wat vond Smit van het feit dat hij te midden van alle feestvierende spelers is gespot? 'Scheidsrechters worden vaak gezien als zielige mensen en eenlingen. Zo ben ik niet, ik ben een sociaal mens. Ik zing wel vaker bij clubs. Mensen vinden dat leuk en gezellig en het brengt sfeer. Na de wedstrijd is het gebruikelijk dat je je in de bestuurskamer meldt en contacten legt. Maar iedereen stond buiten, dus ik ben ook naar buiten gegaan.'
Eenmaal buiten stond Smit tussen alle spelers en kreeg hij naar eigen zeggen de kampioensschaal in zijn handen gedrukt. 'Ik stond bij het podium te kijken naar de huldiging, stond daar een biertje te drinken met mijn vriendin. Toen de spelers gehuldigd waren, vroegen ze of ik een liedje ging zingen. Ik koos voor ’Engelbewaarder’; dat is een leuk liedje en kan iedereen meezingen. Daar zit een tussenstuk in met accordeonmuziek, op dat moment duwden ze de schaal in mijn handen. Die heb ik boven mijn hoofd van links naar rechts gezwaaid en daarna weer teruggegeven, want ik moest aan het laatste couplet beginnen. Na het liedje ben ik weer van het podium gegaan', zijn de woorden van Smit die wellicht altijd nog in te huren is als zanger op feestje en partijen.
Bekijk hier de beelden van Smit met de kampioensschaal in zijn handen.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties