Kieft is zeker dat Ajax winst maakt op Mislintat-aankoop: 'Hij gaat 30 miljoen opleveren’

Sportnieuws
maandag, 13 mei 2024 om 11:24
copyright proshots 23284015
Er wordt vaak gezegd dat de Eredivisie een paradijs is voor spitsen, dat zou dan komen door het matige verdedigen van vele teams in de Eredivisie. Wim Kieft heeft in zijn column voor De Telegraaf aandacht besteed aan de spitsen die momenteel actief zijn in de Nederlandse competitie. De oud-voetballer trekt daarbij een pijnlijke conclusie: niemand komt in de buurt van de absolute top.
'Een vergelijking met de topscorers bij de topclubs van Nederland is niet eerlijk, maar als je spitsen als Vinicius jr, Harry Kane en Kylian Mbappé bezig ziet in de Champions League, dan heb je het toch over een compleet ander niveau', begint Kieft. 'Ga je de spitsen in Nederland langs, dan zie ik eigenlijk niemand rondlopen die we snel op dat niveau aan het werk gaan zien. Het recente verleden heeft al bewezen dat de grote doelpuntenmakers in de Eredivisie geen garantie zijn voor een grote buitenlandse doorbraak.'

Niemand kan in de top aan de slag

Kieft stelt dat niemand het niveau van de absolutie top aan kan. 'Luuk de Jong heeft het aardig gedaan bij Sevilla en FC Barcelona, maar zet je hem, Vangelis Pavlidis, Santiago Gimenez of Brian Brobbey in een topcompetitie, dan gaan ze geen dertig doelpunten maken. Pavlidis staat bij AZ op 28 doelpunten en dat is een knappe prestatie, maar zekerheid koop je er niet voor.'

Niet fit genoeg

Kieft is vooral totaal niet overtuigd van de potentie van Brobbey. 'Brobbey speelt vaak noodgedwongen met de handrem erop omdat continu het gevaar op blessures loert. Je moet je dan ook afvragen of hij op een hoger niveau in een top-vijf competitie, waar fysiek meer wordt gevraagd en de duels intenser zijn hij een seizoen lang overeind blijft.' Het Manchester United van Erik ten Hag zou geïnteresseerd zijn in de spits, maar of het tot een transfer komt is nog maar de vraag.

Duurste spits van de Eredivisie

De vaak bekritiseerde Chuba Akpom krijgt van Kieft juist complimenten. 'Het zou mij niet verbazen als hij toch de duurste spits van de Eredivisie is. Omdat ze hem in Engeland kennen van zijn avonturen langs talrijke clubs in lagere divisies, omdat hij scoort bij Ajax en omdat hij de Engelse nationaliteit bezit. Kapitaalkrachtige clubs uit de Premier League zouden zomaar 30 miljoen euro kunnen neertellen.' Akpom werd deze zomer door Sven Mislintat nog voor 12,3 miljoen gehaald, een bedrag dat door verschillende analisten juist gretig gebruikt werd om de technisch directeur in een kwaad daglicht te zetten door te stellen dat hij slechts vijf miljoen had hoeven kosten. Als hij daadwerkelijk 30 miljoen op gaat leveren maakt Ajax dus een megawinst.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties