Jonker ziet Oranje stap maken richting Olympische Spelen, maar blijft kritisch: 'Het was erg stroperig'

woensdag, 01 november 2023 om 13:00
copyright proshots 21522731
Het Nederlandse vrouwenelftal heeft dinsdagavond met moeite van Schotland gewonnen (0-1). Bondscoach Andries Jonker kijkt alweer uit naar de volgende Nations League-wedstrijd van de Nederlandse dames: uit tegen Engeland, op Wembley. Jonker ziet nog veel ruimte voor verbetering en benadrukt dat het tegen de ploeg van Sarina Wiegman beter moet.
De bondscoach geeft aan dat hij blij is met de derde overwinning op rij in de Nations League, maar dat hij zich ook wel heeft geïrriteerd op Hampden Park. Jonker geeft aan dat er meer doelpunten gemaakt hadden moeten worden, zoals dat vrijdag wel gebeurde toen Nederland met 4-0 van Schotland won. 'Het ging niet soepel, het ging stroperig.' In de zestigste minuut was het Esmee Brugts die de ban brak en uiteindelijk ook de eindstand op het scorebord noteerde.
Jonker vertelde dat hij de lat misschien te hoog had gelegd voor zijn team. 'We kunnen beter. We kunnen het onszelf makkelijker maken. Deze ploeg kan zo goed voetballen. De tweede helft leende zich daar ook voor. Zij konden niet meer dan achteruit lopen. Dan moeten wij het beter doen. Dan zie je dingen gebeuren die deze meiden niet hoeven te doen.'

Martens valt geblesseerd uit

De grootste smet op de overwinning van dinsdag is de blessure van Lieke Martens. De aanvalster van Paris Saint-Germain viel in de eerste helft uit na een harde tackle van Sophie Howard. De toekomst moet uitwijzen hoe ernstig de blessure van de aanvalster is.
Op 1 december staat de volgende Nations League-wedstrijd pas weer op de agenda. Dan is Engeland, onder leiding van Sarina Wiegman, de tegenstander op Wembley. De Engelsen verloren dinsdag van België, wat betekent dat ze nu drie punten achterstand hebben op Nederland. Jonker kijkt in ieder geval uit naar de wedstrijd tegen de verliezend WK-finalist: 'Dan spelen heel andere dingen een rol. De ambiance zal fantastisch zijn. Dat is weer een wedstrijd om het echt, mooi!'