Cultheld blikt terug op Ajax-periode: 'Tien jaar geleden was dat veel meer taboe'

Sportnieuws
woensdag, 20 maart 2024 om 15:12
van der hoorn
Mike van der Hoorn heeft in een groot interview met Voetbal International teruggeblikt op zijn periode bij Ajax. Als destijds twintigjarige kwam de centrale verdediger in 2013 voor bijna vier miljoen euro over van FC Utrecht, maar een onverdeeld succes werd de samenwerking nooit en in 2016 vertrok hij voor 2,5 miljoen euro naar Swansea City.
De kale verdediger weet nog goed hoe hij binnenkwam in Amsterdam. 'Ik was twintig jaar toen ik bij Ajax terechtkwam. Tot dat moment ging alles voortvarend en kreeg ik vooral veel positieve woorden en complimenten. Ik was nog jong, veelbelovend, en er werd gekeken naar mijn goede punten. Bij Ajax lag de lat hoger, was de druk groter, en kwam er ook kritiek. Vooral in het eerste jaar moest ik erg wennen aan negatieve reacties.'
Die negatieve reacties hadden een slechte uitwerking op zijn spel, zo is Van der Hoorn eerlijk. 'Daar heb ik destijds te lang mee geworsteld. Ik ben niet zo’n prater, dus kropte het vaak allemaal op. In die tijd was de mentale ondersteuning ook veel minder aanwezig bij de clubs. Dat was tien jaar geleden nog veel meer een taboe in de voetballerij, waardoor ik er ook vooral zelf mee rond bleef lopen, en dat was niet goed voor mijn spel.'

Duels met Balotelli

Het beste voorbeeld was volgens Van der Hoorn in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan (1-1). Ajax stond op voorsprong, waarna Mario Balotelli middels een schwalbe in de laatste seconde een penalty versierde, waarin hij het leek blijken alsof Van der Hoorn een overtreding maakte. 'Er was nog geen VAR en Balotelli speelde het slim. Strafschop voor Milan. Zij maakten gelijk en ik was de schlemiel. Zo’n moment kon dan nog heel lang in mijn kop zitten en dat maakte ik vaker mee in mijn beginperiode bij Ajax', zegt Van der Hoorn.
Zijn reputatie onder de supporters veranderde toen Van der Hoorn vaak als breekijzer in de laatste fase van de wedstrijd in de voorhoede werd gezet. 'Bij Excelsior maakte ik op deze manier een belangrijke treffer en dat zorgde voor een kantelpunt in mijn verhouding met de supporters. Tot dat moment werd het gezeur geregeld op mij geprojecteerd. Als er iets misging lag het aan mij, ook als ik er niet direct bij betrokken was', aldus de centrale verdediger die nu weer bij FC Utrecht speelt.
Hij was blij met zijn nieuwe rol. 'Door mijn rol als stormram werd ik een soort cultheld, die aanvallend wat kon afdwingen. Dat was bijzonder om mee te maken en ik heb bij Ajax ook heel prettige mensen leren kennen. Iedereen zei altijd dat Ajax een kille club was, maar zo heb ik het totaal niet ervaren.' Zijn laatste wedstrijd voor Ajax was de 1-1 tegen De Graafschap, waardoor de landstitel in de laatste speelronde niet naar Ajax, maar naar PSV ging. 'Wat een dramatisch einde van mijn periode bij Ajax was dat', zo sluit Van der Hoorn af.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties