'Cruijff haalde landgenoot naar Barcelona om Ajax financieel te helpen'

Sportnieuws
dinsdag, 07 mei 2024 om 14:00
copyright proshots 674910
Rob Jansen heeft bij de podcast KieftJansenEgmondGijp een onthulling gedaan over Johan Cruijff. De zaakwaarnemer had in de tijd dat Cruijff hoofdtrainer van FC Barcelona was Richard Witschge onder contract staan. Het voetbalicoon haalde de cliënt van Jansen toen van Ajax naar Catalonië, ondanks dat hij amper kon spelen door de toenmalige regelgeving. Dat deed Cruijff volgens Jansen puur om Ajax financieel te helpen.
Witschge werd voor aanvang van seizoen 1991/1992 door FC Barcelona gekocht voor 3,63 miljoen euro. De middenvelder kreeg in de twee seizoenen bij de Catalaanse club echter weinig speeltijd van Cruijff, door de regelgeving van die tijd. Clubs mocht slechts drie buitenlandse spelers tegelijk opstellen, en Barcelona had toen al onder andere Ronald Koeman, Michael Laudrup en Hristo Stoichkov onder contract staan, die vaak de voorkeur kregen. In 1996 werd de regel afgeschaft.
Jansen onthult dat Cruijff zijn landgenoot voornamelijk haalde om Ajax te helpen. 'Ajax zat in megaproblemen financieel. Er moest een transfer komen. Daar heeft Johan toen Richard erbij genomen, daar ben ik van overtuigd. Dat heeft Ajax toen een financiële injectie gegeven die nodig was.'
De nu 54-jarige oud-voetballer vond het volgens Jansen echter niet erg dat hij niet veel speelde. 'Voor Richard was het helemaal niet erg voor zijn carrière. Die kon naar Barcelona, dat was top. Hij heeft daar ook een mooie tijd gehad, en daarna ging hij naar Bordeaux.'
De 'financiële injectie' legde Ajax geen windeieren, want op 24 mei 1995 veroverde Ajax de Champions League. Witschge werd na zijn transfervrije vertrek bij Barcelona uiteindelijk door Ajax voor 1,2 miljoen euro teruggekocht, vlak na het veroveren van die Champions League.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties