De gifbeker moet helemaal leeg bij Ajax: RvC schorst kersvers directeur Alex Kroes

Sportnieuws
dinsdag, 02 april 2024 om 9:05
copyright proshots 11774457
De Raad van Commissarissen van Ajax heeft Alex Kroes geschorst. Dat meldt De Telegraaf dinsdagochtend. Het nieuws is inmiddels op Ajax.nl bevestigd. De Amsterdamse club schrijft dat het voornemens is om de samenwerking permanent te beëindigen.
Ajax schrijft dat het besluit is genomen nadat de RvC vernam dat Kroes - een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023 - ruim 17.000 aandelen Ajax heeft gekocht. 'De RvC heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit.
Michael van Praag, de voorzitter van de RvC, reageert op de officiële website van Ajax. 'Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap.'
'Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft', vervolgt Van Praag. 'Na zorgvuldige beraadslaging is de RvC dus tot de conclusie gekomen dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is. Ik vind het belangrijk om hieraan toe te voegen dat het technische beleid zal worden voortgezet met de mensen die we daarvoor hebben en op de weg die Ajax met Alex reeds was ingeslagen.'

Taken Kroes overgenomen door collega-directieleden

Op dit moment worden de taken van Kroes overgenomen door zijn collega-directieleden. Daarnaast zal Van Praag als gedelegeerd commissaris de directie van Ajax tijdelijk bijstaan. Op korte termijn zal een een Buitengewonde Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeengeroepen worden om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zoals de statuten dat voorschrijven. Daarna neemt de RvC een besluit over het ontslag.
© Ajax Showtime

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties