Verrassing van WK 2014 móét verrassing van dit toernooi verslaan om hoop te houden

Wedden op voetbal
zondag, 27 november 2022 om 10:48
Japan
Japan zorgde in de eerste speelronde van dit WK al voor een daverende verrassing, door een 1-0 achterstand tegen Duitsland volledig om te draaien in een 2-1 overwinning. Zondagochtend 11:00u wacht een confrontatie met de zwakste broeder van poule E, Costa Rica. Het Midden-Amerikaanse land ging met maar liefst 7-0 onderuit tegen Spanje en moet winnen wil het nog hopen op het overleven van de groepsfase.
Op basis van de FIFA-ranking ontlopen beide landen elkaar niet veel. Japan is de nummer 24 van de wereld, Costa Rica staat 31e. Japan heeft echter een sterkere selectie dan hun tegenstander. Zeven spelers spelen in de Bundesliga, en de rest van de spelers die bondscoach Hajime Moriyasu ter beschikking heeft zijn voornamelijk actief in grote competities. Costa Rica heeft die luxe niet. Doelman Keylor Navas speelt bij PSG, spits Benette bij Sunderland en de rest van de basiself speelt in Mexico of de eigen competitie.
Het onderlinge resultaat is ook nogal eenduidig; Japan won in 2014 en 2018 al tegen een destijds sterker Costa Rica dan nu. Een nieuwe overwinning van De Blauwe Samurai wordt daarom verwacht en levert je 1.47 keer je inzet op. Zowel in de wedstrijd van Japan als die van Costa Rica vielen meer dan 2.5 doelpunt, toch levert dit je al 2.00 keer je inzet op als dat weer gebeurt.

Tweede helft spectaculair, maar weinig goals

Tegen Duitsland completeerde Japan de comeback in de tweede helft en dat is geen verrassing. In de tien kwalificatiewedstrijden die Japan afwerkte viel 62,5% van de doelpunten in de tweede helft. Bij Costa Rica is dat met 54,5% iets minder, maar nog steeds valt het gros van de doelpunten in de tweede helft. Een doelpunt in de tweede helft levert 1.30 keer je inzet op.
Nog iets interessanter is inzetten op een doelpuntloos gelijkspel. Bijna de helft van de kwalificatiewedstrijden van Costa Rica eindigde in een gelijkspel, en vijf van de veertien wedstrijden eindigden zelfs in 0-0. Dat levert je nu 10.00 keer je inzet op. Japan speelde amper gelijk, maar had geen enkele wedstrijd met meer dan 2.5 doelpunten. Bij Costa Rica kwam dat, mede door alle doelpuntloze vrije spelen, in 71,4% van de wedstrijden voor. Minder dan 2.5 doelpunt geeft een quotering van 1.78.
Een laatste paar fun facts: Japan wisselt elk WK af waar het strandt. Iedere keer dat het land de groepsfase overleefd, gaat het op het volgende WK onderuit. In 2018 kwam men de poule door, dus de verwachting zou zijn dat Japan nu in de poule strandt. Costa Rica was in 2014 de verrassing van het toernooi, door de poule des doods te winnen, met Engeland, Uruguay en Italië.