Welke Engelsman wint de Grand Slam of Darts? Dit zijn de laatste vier kanshebbers

zondag, 19 november 2023 om 9:40
copyright proshots 23200866
Zondagavond wordt de finale van de zeventiende editie van de Grand Slam of Darts gespeeld. Eén ding is zeker en dat is dat er sowieso een Engelsman met de titel vandoor gaat. James Wade, Luke Humphries, Stephen Bunting en Rob Cross zijn nog in de race bij het toernooi in Wolverhampton. Alle vier de mannen hebben het toernooi nog nooit gewonnen.
Dat Wade nog geen Grand Slam of Darts titel op zijn naam heeft, mag een wonder genoemd worden. In de finale van de editie in 2010 stond Wade liefst 8-0 voor tegen Scott Waites, maar 'The Machine' zou uiteindelijk met 16-12 verliezen. Ook in 2016 en 2020 stond hij in de finale. Het wordt voor Wade niet makkelijk om ook dit jaar de finale te halen. Humphries, de tegenstander van Wade, mag met recht de topfavoriet van het toernooi genoemd worden.
Op zijn weg naar de finale rekende Humphries al af met Steve Lennon, Gary Anderson, Dirk van Duijvenbode, Ryan Searle en nogmaals Gary Anderson. Bovendien wierp Humphries in al zijn wedstrijden een gemiddelde van (ruim) boven de honderd. Wade was al eerder te sterk voor Nathan Girvan, Michael Smith, Chris Dobey en Josh Rock. Beide heren troffen elkaar onlangs nog op het EK Darts. Toen was het Wade die verrassend met de winst ervandoor ging.

Cross verloor al eerder van Van Gerwen

De tweede halve finale gaat tussen Bunting en Cross. Bunting verloor in de groepsfase nog van de toernooisensatie Stowe Buntz, maar nam in de kwartfinales revanche op de Amerikaan. 'The Bullet' won eerder ook al van Dave Chisnall, Peter Wright en Danny Noppert. Ook Cross liep al tegen een nederlaag aan eerder dit toernooi. 'Voltage' verloor in de groepsfase van Michael van Gerwen, maar pakte wel de volle buit tegen Fallon Sherrock en Martijn Kleermaker. Daarna rekende Cross ook af met Nathan Aspinall en Damon Heta.
De halve finales worden zondag vanaf 14.00 uur gespeeld in Wolverhampton. De finale is vanavond om 20.00 uur.