Van Calvé tot Lays: een alternatieve terugblik op de (interland)carrière van Lieke Martens

Sportnieuws
dinsdag, 04 juni 2024 om 16:00
copyright proshots 25390655
Met het stoppen van Lieke Martens-Van Leer als international verliest het Nederlands vrouwenelftal zijn absolute boegbeeld. 'Jij bent de reden dat ik ging voetballen', stond er vrijdagavond op Het Kasteel op een van de vele 'vaarwel'-bordjes geschreven. De 31-jarige aanvalster was de eerste Nederlandse voetbalster die een internationale superster werd, en stond al op een reclameaffiche met Lionel Messi en Paul Pogba. Reden genoeg om op alternatieve wijze op de impact van Martens terug te blikken.
Sportieve overzichten van Martens grootse (interland)carrière zijn er deze dagen genoeg, maar de rijzende ster van de nuchtere Nederlandse oversteeg het voetbal zelf. Na haar overstap naar FC Barcelona (2017) werd Martens niet alleen dé ster van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Ze gold ook jarenlang als een van de gezichten van het internationale vrouwenvoetbal, en groeide mede daardoor uit tot een gewilde ambassadeur van de sport.

Sterrenwereld

Commercials en campagnes waren een tweede speelveld voor Martens, zonder dat ze daarbij naast haar schoenen ging lopen. In 2021 bereikte de vleugelspeelster haar PR-hoogtepunt: op een affiche van chipsmerk Lays prijkte ze naast Lionel Messi en de (inmiddels in onmin geraakte) Paul Pogba. De Lays-reclame was niet de eerste keer dat Martens in aanraking kwam met haar mannelijke collega-sterren. Messi was haar clubgenoot bij FC Barcelona, en toen de aanvalster tot vrouwelijke speler van het jaar werd verkozen zat ze bij de persconferentie naast Cristiano Ronaldo.
In eigen land hadden bedrijven door dat ze de perfecte reclamester konden strikken. In 2018 schitterde een jongere 'alter ego' van Martens in een reclame van pindamerk Calvé. Een paar jaar later kreeg dat spotje een upgrade toen er nieuwe pindakaasrepen te koop waren.
Ten tijde van die pindakaasrepen deelde Martens trots haar tv-spotje voor Lays. Ze had toen ook al op de cover van Women's Health gestaan en haar eigen boek (LIEKE, red.) goedgekeurd. 'Ik weet bij god niet meer wat ik allemaal heb gedaan', zei ze in 2019. 'Soms vind ik het jammer dat ik er niet meer bij stil heb gestaan'.

Laatste interland

Op dinsdag 4 juni om 18.00u speelt Lieke Martens-Van Leer haar laatste Oranje-interland, uit bij Finland. Het duel is vanaf 17.46u live te volgen op NPO 1.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties