Jonker krijgt beroerde boodschap te verwerken na vliegtuiglanding: 'Slechter kan niet'

Sportnieuws
dinsdag, 12 december 2023 om 14:55
copyright proshots 22919953
Het is geen beste dag voor Andries Jonker, de trainer van de Oranje-leeuwinnen. Door een flinke vertraging van het vliegtuig waar hij mee reisde kon Jonker niet live naar de Nations League-loting kijken, waardoor hij pas enige tijd daarna een beroerde boodschap kreeg te verwerken: Nederland neemt het in de Final Four van het veredelde kwalificatietoernooi op tegen wereldkampioen Spanje.
Het belang van de Nations League-loting kon in aanloop naar vanmiddag niet genoeg benadrukt worden. Door de curieuze opzet van de eindronde was het in Nederlands belang om het verder sterke Frankrijk te loten; dat land is als thuisland namelijk al geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs, en had Nederland in het scenario van een onderling treffen een grotere kans op een eigen ticket gegeven. In de basis stellen de twee winnaars van de halve finales (waar Oranje zich tegen België op de valreep voor plaatste) in februari 2024 hun deelname veilig.

Horrorscenario

De kans dat Oranje daarbij zit, is na de loting een stuk kleiner geworden: de leeuwinnen nemen het namelijk op tegen wereldkampioen Spanje, een affiche dat vorige week al door Jonker als horrorscenario werd betiteld. De trainer kreeg een stuk later dan gepland te horen dat zijn nachtmerrie werkelijkheid was geworden: 'Ik hoorde pas ná de loting wie wij hadden geloot, omdat we drie uur vertraging hadden. Er was iets misgegaan rond de eerdere vlucht van Genève naar Schiphol'.

Niet de eerste keer

Lotingen zijn niet zijn grootste vriend, constateert Jonker in gesprek met De Telegraaf. 'Het is nu al voor de derde keer in mijn tijd als bondscoach dat ik met de zwaarst denkbare loting word geconfronteerd. De eerste keer lootten we Amerika op het WK, de tweede keer werden we in de Nations League gekoppeld aan Engeland en nu is het Spanje'.

Thuisvoordeel

Dat de Oranje-leeuwinnen nu van de Spaanse vrouwen moeten winnen, is sowieso een enorme uitdaging, maar Jonker laakt vooral ook het feit dat de wedstrijden in de Final Four zonder een eerlijke verdeling van het thuisvoordeel werd afgewerkt. Bij loting werd bepaald dat Spanje thuis speelt, en een return ontbreekt dus. 'Er is maar één manier om ons zo snel mogelijk te kwalificeren en dat is winnen van Spanje. In Spanje. Daar gaan we alles voor doen, maar het is de grootst mogelijke uitdaging.'

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties