Na de zomer ziet de opzet van de grote Europese clubtoernooien er radicaal anders uit, en dat mag iedereen weten. De UEFA is volop bezig om de metamorfose van de Champions League en zijn 'kleinere broertjes' onder de aandacht te brengen van clubs, media en fans. Op donderdag streken een aantal topfunctionarissen van de bond neer in Amsterdam om nog eens uit te leggen wat we qua toernooiplanning kunnen verwachten. Vanaf 2024/2025 spelen deelnemende clubs in de Champions League niet zes, maar acht wedstrijden, en doen er vier teams meer aan het toernooi mee (36). De typerende groepsfase verdwijnt; in plaats daarvan wordt de stand bijgehouden in een massale totaalranglijst.
Geen groepsfase, maar toch loting
Om te voorkomen dat de favorieten voor de titel in de eerste fase (al te) ongelukkig loten, worden de acht wedstrijden per ploeg wel via loting vastgesteld. Om de knock-outfase direct te bereiken, dien je na acht wedstrijden bij de eerste acht te zitten. Voor de clubs die een plaats bij de eerste 24 bemachtigen, wacht een tussenronde. Uitvallers stromen niet meer terug naar de Europa League (of Conference League, in het geval van de EL).
Nieuwe generatie
Giorgio Marchetti noemt namens de UEFA vier hoofdredenen om de toernooien zo ingrijpend aan te passen: de beperkte spanning als topclubs na vier duels al zeker zijn van overwintering, de beperkte diversiteit qua affiches, de wens om meer ploegen uit te kunnen nodig en de nood om het voetbal 'toekomstbestendig' te maken. Met dat laatste verwijst de bond naar fans van Generatie Z, die meer 'nodig' hebben om door internationaal topvoetbal geprikkeld te worden. Het idee is dat er meer topwedstrijden zijn die ook nog eens tegelijkertijd plaatsvinden, waardoor fans ogen tekortkomen.
'Stel je eens voor: achttien Champions League-wedstrijden tegelijk', klinkt het. 'Waarbij elke tussenstand en elke goal consequenties heeft voor de eindstand. Mensen kunnen thuis op meerdere schermen tegelijk kijken, er komen schakelprogramma's...'
Kopzorgen
De UEFA doet het mooi voorkomen, maar sinds de aankondiging van de nieuwe opzet zijn er al door meerdere belangenbehartigers vraagtekens bij de haalbaarheid geplaatst. Zo vroeg een woordvoerder van de KNVB zich afgelopen najaar al af of het wel gaat lukken alle speelrondes goed te plannen - dat is in de huidige opzet immers ook al een uitdaging. De UEFA zegt de zorgen van clubs en spelers over de overvolle speelkalender te delen, maar handelt daar met de nieuwe plannen niet naar. Of die zorgen over een paar maanden vergeten zijn, zal de toekomst rap uitwijzen.