Ruud Gullit heeft medelijden met Gorter: 'Daar zal hij doodziek van zijn'

vrijdag, 25 augustus 2023 om 2:04
ajax
Ruud Gullit was blij verrast voor Jay Gorter. De Ziggo Sport-analist keek met bewondering naar de prestaties van de Ajax-doelman tijdens de Europa League-play-offs tegen Ludogorets Razgrad (1-4 overwinning), waarin hij meerdere indrukwekkende reddingen maakte. 'Van mij krijgt hij een dikke 8. Geweldig voor die jongen!', zegt Gullit.
In tegenstelling tot de eerste helft, werd Gorter na de pauze verschillende keren op de proef gesteld. De Ajax-keeper etaleerde een paar spectaculaire reflexen. Zo had Gorter een razendsnelle reactie toen Rwan Seco plotseling voor hem verscheen. 'Gorter pakte deze goed hoor! Echt geweldig. Leuk voor die jongen. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren. Hij is uitgeleend geweest (aan Aberdeen, red.), nu weer terug. Geweldig hoe hij deze bal pakt. En dan daarna nog eentje, wéér goed gepakt. Daarvan krijgt een keeper alleen maar zelfvertrouwen.'
Toch capituleerde de doelman in de 70ste minuut, toen Ajax een penalty tegen kreeg. Jorrel Hato maakte op ongelukkige wijze hands, waardoor de bal op de stip ging. Gorter werd zwaar gehinderd door een laserpen, koos desondanks de juiste hoek maar de penalty van Olivier Verdon was te goed ingeschoten. Gullit had te doen met Gorter. 'Daar zal hij doodziek van zijn. Je zag het ook aan hem. Hij was blij met de reddingen die hij maakte, en dan krijg je toch nog een penalty tegen. Hij zat er nog goed bij.'
Ajax had al een 0-4 voorsprong in de 50e minuut, maar daarna ging het niveau van het team flink achteruit, merkte ook Gullit op. 'Ajax geeft in de tweede helft gewoon vier opgelegde kansen weg. Alleen maar door de keeper worden ze gered. Dat moet je niet hebben, want tegen een goede tegenstander ligt die bal erin. Ze winnen nu wel, maar het gaat om het zelfvertrouwen dat je moet kweken. Je bent zo goed bezig in die eerste helft, maar dit is toch iets dat je onthoudt. De tegenstander kijkt mee en die denkt: die jongens in de achterhoede moeten we een paar keer onder druk zetten, dan kunnen we wat doen. Dat idee moet je niet weggeven. Nooit niet.'