PSV gaat Ajax voorbij op ranglijst tv-gelden en krijgt daarmee ruim 14 miljoen euro

Sportnieuws
vrijdag, 26 april 2024 om 12:45
copyright proshots 24113592
Het kampioenschap kan PSV niet meer ontgaan na de 0-8 zege op bezoek bij sc Heerenveen. De Eindhovenaren hebben nog maar één punt nodig om officieel de beste van Nederland te zijn. Daardoor gaat PSV aan het eind van dit seizoen sowieso Ajax voorbij op de tv-ranglijst in de Eredivisie, heeft het Eindhovens Dagblad berekend. Dat levert een behoorlijk bedrag op.
Elk seizoen krijgen clubs in de Eredivisie geld uit de tv-pot voor de uitzendrechten van ESPN. Daarbij wordt gekeken naar de eindklasseringen in de afgelopen tien Eredivisieseizoenen. Een club die kampioen wordt krijgt daarbij achttien punten, de nummer twee zeventien punten, helemaal naar de nummer achttien, die één punt krijgt. Dat aantal punten wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor, die groter is naarmate het seizoen korter geleden is.
Die factor is van 10 tot 1 en neemt met één af per seizoen. Voor het aankomende seizoen wordt het aantal punten van PSV (achttien) dus vermenigvuldigd met 10, waardoor ze op 180 punten uitkomen. Het seizoen hiervoor, toen PSV tweede werd, krijgen ze dus zeventien x 9 punten. Feyenoord krijgt dit seizoen 170 punten, terwijl FC Twente als hoogstwaarschijnlijke nummer drie 160 punten mag bijschrijven.
Op welke plek Ajax gaat eindigen is niet bekend, maar wat al wel zeker is, is dat ze de koppositie gaan verliezen. Ajax moest namelijk minimaal derde worden bij een kampioenschap van PSV om eerste te blijven staan op deze ranglijst, want dat levert 160 punten op. PSV gaat nu met 937 punten aan kop, terwijl Ajax bij de huidige ranglijst 922 punten krijgt. Alleen bij een achtste plaats zakt het op de tv-gelden ranglijst naar de derde plaats achter Feyenoord, dat als zekere nummer twee in totaal aan het eind van dit seizoen 895 punten heeft. Dat lijkt echter vrijwel onmogelijk, daar Ajax zeven punten voorsprong heeft op nummer acht Go Ahead Eagles met nog drie wedstrijden te spelen.

Hoeveel levert het op?

Vorig jaar kreeg Ajax als nummer 1 van de tv-gelden ranglijst 10,5 miljoen euro, terwijl PSV 9,5 miljoen euro en Feyenoord 8,5 miljoen euro kregen. Dit jaar gaat de pot van ESPN echter omhoog, al is het nog niet helemaal precies zeker met hoeveel. PSV krijgt nu als nieuwe nummer 1 naar schatting ruim 14 miljoen euro, terwijl Ajax als nummer twee 12,5 miljoen euro gaat krijgen en Feyenoord 11,5 miljoen euro bij mag schrijven.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties