'Poolse arbiter moet openingsduel EK afstaan na beslissende blunder'

Sportnieuws
vrijdag, 10 mei 2024 om 11:30
copyright proshots 25180072
De Poolse sportkrant Przeglad Sportowy denkt het zeker te weten: Szymon Marciniak wordt niét de scheidsrechter van de wedstrijd die over ruim een maand het EK 2024 aftrapt. De arbiter uit Polen stond naar verluidt tot deze week op pole position om leidsman bij Duitsland-Schotland, maar een grote inschattingsfout van zijn grensrechter lijkt hem nu fataal te worden. Op woensdagavond werd de late 2-2 van Matthijs de Ligt in de CL-kraker tussen Real Madrid en Bayern München ten onrechte afgevlagd.
Marciniak is een uiterst gewaardeerde naam in scheidsrechtersland: bij de WK-finale in Qatar (Argentinië-Frankrijk) was híj de arbiter van dienst, en de Pool staat over het algemeen standaard op het formulier als de Champions League zijn beslissende fase bereikt. Woensdagavond was dat niet anders, maar in de slotfase ging het dus gruwelijk mis.

Niet terug te draaien

Marciniaks assistent verzuimde te wachten met vlaggen tot een late aanval van Bayern was uitgespeeld, en daardoor kon de scheidsrechter zijn besluit om te fluiten niet meer terugdraaien (en de VAR laten kijken). Het gevolg was dat Bayern München met het gevoel bestolen te zijn naar de kleedkamer trok. Vertrekkend trainer Thomas Tuchel hield zich achteraf niet in en sprak zelfs van matchfixing.

Gezichtsverlies

De Poolse arbiter besloot achteraf nog wel zijn excuses aan te bieden, maar volgens de aangehaalde landelijke sportkrant is het leed dus al geschied. De kans dat Marciniak de openingswedstrijd van het EK fluit, is 'nagenoeg nul', leest het; of de controverse rond de wedstrijd van woensdag er ook toe zou kunnen leiden dat de scheidsrechter überhaupt niet meer wordt ingedeeld, is nog niet duidelijk.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties