Oranje lijkt Europees kampioen in EK-groepsfase te vermijden, maar staat voor krachtmeting met topland

Sportnieuws
maandag, 20 november 2023 om 13:25
copyright proshots 22252832
Het Nederlands elftal belandt door de overwinning van België op Azerbeidzjan definitief in pot 3 bij de loting voor het EK. Dat betekent dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman sterke landen uit pot 1 kan treffen, maar mogelijk ook landen als Kroatië en Italië kan ontlopen.
De UEFA deelt de potten in op basis van de resultaten in de EK-kwalificatie. Duitsland organiseert het EK en zit daarom ook in pot 1. De andere plekken in de eerste pot worden verdeeld over de vijf beste groepswinnaars, op dit moment Portugal, Engeland, Spanje, Frankrijk en België. De andere groepswinnaars komen in pot 2 terecht. Om deze pot aan te vullen, worden daarbij de beste nummers twee van de kwalificatie toegevoegd. Pot 3 en 4 worden opgevuld door de overige nummers twee, oplopend van de sterkste naar de zwakste. De landen die zich nog via de play-offs kwalificeren, die in maart volgend jaar plaatsvinden, behoren tot pot 4.

België zorgt ervoor dat Oranje in pot 3 zit

België won zondagavond met 5-0 van Azerbeidzjan, waardoor Oostenrijk nu op de tweede plek staat in Groep F met negentien punten. Oranje kan maximaal nog op achttien punten komen in Groep B. Hierdoor komt Nederland definitief in pot 3 terecht, waar waarschijnlijk ook sterke landen als Italië en Kroatië zich bevinden.
Dat Nederland in pot 3 zit, hoeft niet per se ongunstig te zijn. Op dit moment lijken de landen in pot 3 over meer kwaliteit te beschikken dan de landen in pot 2. Wel staat vast dat Oranje een topland zal treffen in de groepsfase, aangezien pot 1 alleen landen bevat met uitstekende spelers.
De loting voor de groepsfase van het EK vindt op 2 december plaats in Hamburg. Het toernooi duurt volgend jaar van 14 juni tot en met 14 juli.

Virtuele potindeling

  • Pot 1: Duitsland*, Portugal*, Engeland*, Spanje*, België*, Frankrijk*
  • Pot 2: Denemarken*, Turkije*, Hongarije*, Roemenië*, Albanië*, Oostenrijk*
  • Pot 3: Schotland*, Nederland*, Kroatië, Slovenië, Italië, Servië*
  • Pot 4: Slowakije*, Tsjechië, Zwitserland*, drie play-offwinnaars   

    * = zeker van EK-deelname

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties