Mossou hekelt framing van Sven Mislintat: 'Ajax richtte zich helemaal zelf te gronde'

Sportnieuws
maandag, 13 mei 2024 om 15:00
mislintat
Sjoerd Mossou heeft in zijn column in het Algemeen Dagblad uitgehaald naar alle voetbalfans en analisten die Sven Mislintat de schuld geven van alles wat fout gaat bij Ajax. Mislintat was slechts vier maanden in Amsterdamse dienst, terwijl de problemen bij de club al veel langer spelen, zo denkt Mossou, die het ontstane frame niet eerlijk vindt.
'In Nederland is de naam ‘Mislintat’ bijna letterlijk een synoniem geworden voor de totale aftakeling van Ajax (2022-2024)', zo begint Mossou, die daarna hekelt hoe ver die gedachte reikt. 'Complete volksstammen zien dat inmiddels zo, van gefrustreerde Ajacieden tot serieuze analytici, van PSV-supporters tot Jan met de Pet. Iedereen is stilaan gaan geloven in hetzelfde dommige frame: dat alles - echt alles - de schuld is van één flamboyante blonde Duitser met een noeste kop. Terwijl dat lachwekkende onzin is natuurlijk. '
Mossou geeft daarna een samenvatting van wat Mislintat daadwerkelijk gedaan heeft. 'Mislintat leidde Ajax tijdens slechts één onnavolgbare transferzomer. Hij haalde veel te veel matige spelers, dat is wel zeker, hij betaalde er discutabele prijzen voor bovendien, en stelde een volledig ongeschikte trainer aan. Om het zachtjes uit te drukken: het tijdperk-Mislintat was bepaald geen succes.'

De situatie waar Mislintat in terecht kwam

De columnist neemt het juist op voor de Duitser, die volgens hem in een onmogelijke situatie terecht kwam. 'Geloof het of niet: bij heel veel andere rampzalige Ajax-beslissingen was de man in geen velden of wegen betrokken. Ajax is al ruim twee jaar in totaal verval, Mislintat was er amper vier maanden in dienst. In die periode stuurde hij nooit ongevraagde dickpicks naar vrouwelijke Ajax-medewerkers', wordt gerefereerd aan de manier waarop Marc Overmars, de voorganger van Mislintat, ontslagen werd.
Mislintat moest bovendien zélf de puinhoop herstellen die ontstaan was. 'Hij was op geen enkele wijze betrokken bij de rampzalige transferzomer van 2022 (die Ajax in breder perspectief misschien nog wel méér kostte dan die van een jaar later). Het was niet Mislintat die Daley Blind op gênante wijze naar de uitgang duwde. Niet híj wilde ten koste van alles Peter Bosz passeren als nieuwe Ajax-trainer: dat werd hem van hogerhand subtiel doch dwingend zo opgedragen. Niet Mislintat was verantwoordelijk voor het totaal ontspoorde salarishuis halverwege 2023, integendeel: hij was juist degene die de boel weer enigszins moest zien te repareren', zo ziet Mossou.
Ook het handelen in Ajax-aandelen, wat zijn opvolger Alex Kroes deed, heeft Mislintat niet gedaan. Bovendien noemt Mossou het feit dat het KPMG-onderzoek naar Mislintat weliswaar veel gebreken bevatte, maar dat er niets strafbaars aangetoond is, en dat zijn reputatie als 'meesteroplichter' dus alleen in het woordenboek van Kroes voorkomt. 'Sven Mislintat richtte Ajax heus niet in zijn eentje ten gronde natuurlijk. Dat deed de club - in vrijwel alle denkbare geledingen - helemaal zelf', zo concludeert Mossou ten slotte over de nieuwe td van Borussia Dortmund.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties