Grote hoop dat groep homoseksuele Nederlandse voetballers op dag tegen homofobie uit de kast komt

Sportnieuws
vrijdag, 26 april 2024 om 11:16
regenboogvlag
Op homoseksualiteit heerst in Nederland een taboe en dat probeert een Duitse organisatie te doorbreken door het organiseren van een 'coming out day'. Volgens de Duitse organisatie zijn er ook Nederlandse voetballers bij betrokken. De organisatie komt op voor homo's en lesbiennes in het voetbal, maar wie de voetballers zijn is niet bekend. 
Ook is niet bekend bij welke club de spelers actief zijn, tevens is het ook niet bekend om hoeveel spelers het gaat. Marcus Urban is de initiatiefnemer van het project genaamd 'Sports Free' en wil de namen van de desbetreffende speler niet openbaren. Dat vertelt Urban in de NOS-podcastserie De Schaduwspits, die 29 april te beluisteren is, zo schrijft de NOS. De organisatie 'vecht voor queer atleten in professionele sport die nog altijd hun identiteit verborgen moeten houden'.

Whatsappgroepen gemaakt

Urban vertelt dat het gaat om een grote groep voetballers die er niet voor uit durven te komen. 'Ik weet wie ze zijn. Sinds een aantal jaren heb ik ook Nederlandse namen. Ik moest een lijst maken anders zou ik alle namen vergeten', vertelt Urban in de podcast. 'Er zijn meerdere whatsappgroepen met spelers in allerlei landen', vervolgt Urban. 'We hebben het niet de hele tijd over uit de kast komen, of niet. We hebben ook veel lol.' De organisator ziet steeds meer jongeren zich bij de groep voegen. 'Een interessante ontwikkeling. Het is de nieuwe generatie. Zij denken er op een andere manier over na.'

Dit moet de dag worden

Het gebeurt zelden dat er een groep homoseksuele voetballers openlijk uit de kast komt, maar op 17 mei moet daar een einde aan komen. Dan is het namelijk de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Thijs Smeenk is een bestuurslid van de Nederlandse John Blankenstein Foundation, die organisatie komt in Nederland op voor acceptatie van homo's en lesbiennes. 'We hebben in het verleden een aantal coming-outs gehad, maar die spelers deden het individueel en dit zou voor het eerst zijn dat een groep naar buiten komt. Dit initiatief lijkt weloverwogen en heel serieus, dus de hoop is groot', vertelt Smeenk. 

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties