'Fort Wembley' maakt zich op voor Champions League-finale: angst voor EK-scenario

Sportnieuws
vrijdag, 31 mei 2024 om 12:25
copyright proshots 25380988
In aanloop naar de Conference League-finale troffen de Griekse autoriteiten al forse maatregelen om rellen te voorkomen, en ook in Londen is men flink op zijn hoede. Zaterdag trappen Real Madrid en Borussia Dortmund af in de strijd om de Champions League-trofee, en voor die gelegenheid wordt Wembley omgetoverd tot een fort. Nieuwe beveiligingsinstallaties, duizenden stewards en speciaal getrainde drugshonden moeten voorkomen dat het in en buiten het stadion uit de hand loopt.
Om te begrijpen waarom de Engelse voetbalbond (FA) zich extra wapent, moeten we terug naar de zomer van 2021. Massa's Engelse supporters dromden op de dag van de EK-finale (Engeland-Italië op 11 juli, red.) samen buiten de poorten van Wembley, en er ontstond grote chaos toen mensen zonder kaartje zich een weg naar binnen drongen.

Rampscenario

Op Netflix verscheen onlangs een documentaire (The Final: Attack on Wembley, red.) die de wanorde van die dag in kaart brengt. In aanloop naar de wedstrijd van zaterdag weten we dat er géén Engels team betrokken is, en we hebben ook geen lange lockdownperiode achter de rug. Dat scheelt. Toch zijn nieuwe ongeregeldheden bepaald niet uit te sluiten, en dat betekent dat de autoriteiten uitpakken.

Nieuwe maatregelen

De FA kreeg in november 2023 groen licht om de finale te organiseren, en ging aan de slag: de poorten werden versterkt, er werd een nieuw vergrendelingssysteem geïnstalleerd en er kwamen vijftig extra beveiligingscamera's te hangen. Er is zelfs een controlepost ingesteld waar beelden van kroegen in de stadionomgeving binnenkomen. Stewards dragen zaterdag bodycams en er zijn ook drugshonden paraat.

Imagoschade

Hoewel de FA de finale overziet, is ook de UEFA gebaat bij een smetteloos feestje. In 2022 ontstond er chaos buiten het Stade de France toen de politie agressief optrad bij de toegangshekken. En ook in Istanbul (2023) was er ferme kritiek op het ingrijpen van de veiligheidsdienst.
Pak 50x of 100x je inzet als Real Madrid de Champions League wint! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Profiteer van 50% extra winst bij een winnende inzet op de Champions League-finale! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties