Griekse club, Grieks stadion: aangescherpte veiligheidsmaatregelen voor Conference League-finale

Sportnieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 11:30
copyright proshots 25367137
Op woensdagavond spelen Olympiakos Piraeus en Fiorentina in Athene de finale van de UEFA Conference League. Op voorhand staat dit treffen niet alleen onder hoogspanning omdat het een Europese finale betreft, maar ook omdat een van de ploegen een verkapte thuiswedstrijd speelt. De hoofdstad van Griekenland werd al geruime tijd terug aangewezen als finalelocatie, maar na supportersgeweld in de zomer van 2023 overwoog de UEFA om toch naar een andere plek uit te wijken. Het bleef Athene, maar de ironie wil nu dat er een Griekse club voor de finale is geplaatst...
Olympiakos Piraeus zorgde onlangs voor een daverende verrassing door in een dubbel treffen met Aston Villa plaatsing voor de finale veilig te stellen. De club geldt standaard als een van de kampioenskandidaten in Griekenland en vecht daarbij verbeten duels uit met (stads)rivalen AEK Athene en Panathinaikos. Daarbij telt de nuance dat Piraeus een havenstad van Athene is, maar hemelsbreed zitten de clubs nog altijd in elkaars vaarwater.

Verplaatsing was optie

In de zomer van 2023 bleek dat de supporters concurrent AEK Athene geen Griekse tegenstander nodig hadden om voor ongeregeldheden te zorgen. De aanhang kreeg het in Athene aan de stok met fans van Dinamo Zagreb. Dit gebeurde in het kader van de Champions League-voorrondes. Na het supportersgeweld overwoog de UEFA om de toegewezen Conference League-finale weg te halen uit Athene, maar dat kwam er uiteindelijk niet van.
Het onvoorziene gevolg is nu dat Olympiakos zijn finale speelt in de OPAP Arena, het stadion van zijn concurrent AEK. Fiorentina speelt niet alleen op papier, maar ook in de praktijk een uitwedstrijd. Om ongeregeldheden te voorkomen heeft de Griekse politie sterke voorzorgsmaatregelen getroffen.

Gescheiden vervoer

5000 agenten zijn woensdagavond op de been om de veiligheid te garanderen. Fans van Olympiakos moeten de metro nemen naar het stadion en worden vervolgens door de politie verder geëscorteerd, terwijl fans van Fiorentina kunnen rekenen op busvervoer. Sinds zondag is de OPAP Arena al extra beveiligd en zijn er veiligheidschecks, waarbij bezoekers straks ook hun ID moeten kunnen tonen ter bevestiging van hun ticketkleur (rood voor Olympiakos-fans, blauw voor fans van Fiorentina).

'Griekse' taferelen

De autoriteiten willen er alles aan doen om te voorkomen dat er woensdag 'Griekse' taferelen ontstaan: in 2023 bestormden fans van Olympiakos na een verliespartij tegen AEK al eens het veld met vuurwerk. In december werd een politieman na een volleybalwedstrijd van Olympiakos met een vuurpijl geraakt. Ook het bezoek van Ajax aan de OPAP Arena (groepsfase Europa League, red.) werd met veiligheidszorgen (en laserpennen) omlijst.
Het duel tussen Olympiakos Piraeus en Fiorentina start woensdag om 21.00u Nederlandse tijd en is te zien op Veronica.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties