Variant van EK-shirt Duitse ploeg niet langer te koop door ongemakkelijke historische gelijkenis

Sportnieuws
maandag, 01 april 2024 om 15:34
copyright proshots 24809629
Duitse voetbalfans die zich in aanloop naar het EK Voetbal wilden verzekeren van een zwart-wit tenue, kunnen het rugnummer niet meer onbeperkt personaliseren. Kledingsponsor Adidas heeft de mogelijkheid om een shirt met nummer 44 aan te schaffen verwijderd na ongemakkelijke kritiek op sociale media. Een Duitse historicus en archeoloog merkte op dat de lay-out van het rugnummer een ongemakkelijke historische gelijkenis oproept.
Er zal tijdens het EK geen Duits international zijn die het shirt met nummer 44 toegewezen krijgt, maar dat betekent niet dat je het tricot niet kon bestellen. Tot voor kort, welteverstaan, want Adidas heeft aan persbureau dpa laten weten dat het de verkoop per direct stopzet.

Tweede Wereldoorlog

Historicus en archeoloog Michael König was een van de criticasters die zich op sociale media uitliet over het shirt, dat gelijkenissen vertoont met het logo van de SS. Officieren van die beruchte organisatie droegen het logo tijdens de Tweede Wereldoorlog standaard op hun uniform.

Foutje moet kunnen (?)

Een woordvoerder van de kledingsponsor bevestigt impliciet dat het ontwerp niet al te goed is doordacht: 'Mensen uit ongeveer honderd landen werken bij Adidas. Ons bedrijf staat voor de bevordering van diversiteit en inclusiviteit, en als bedrijf voeren we actief campagne tegen vreemdelingenhaat, antisemitisme, geweld en haat in alle vormen. Pogingen om verdeeldheid zaaiende of uitsluitende standpunten te bevorderen, maken geen deel uit van onze waarden als merk.'

Duitsland en Engeland

Het EK-shirt van de Duitse ploeg is niet het eerste EK-shirt dat onder het vergrootglas ligt. Het door Nike op de markt gebrachte shirt van de Engelse ploeg bevat een 'speelse update' van het traditionele St. George Kruis, en dat viel eveneens niet bij iedereen in goede aarde. De commotie rond het Duitse tenue volgt kort na het nieuws dat Adidas in de nabije toekomst afscheid neemt als vaste kledingsponsor. Het bedrijf vervulde die rol meerdere decennia en was dus onlosmakelijk met de nationale tricots verbonden.

The English team is removing the St. George's cross, whilst over in Germany you can get a literal SS football shirt.

Michael König
Michael König
@08MiKowitsch15

Historisch gesehen sehr fragwürdig solche Trikots zur HeimEM zu ermöglichen @DFB @adidas

Image
Image
1.9K
Reply

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties