EK 2024 gaat 10.000 keer door simulator: dit kwam eruit

Sportnieuws
dinsdag, 04 juni 2024 om 13:30
copyright proshots 24815398
Het EK staat voor de deur, en wie niet vies is van een gokje zal de odds er op voorhand zeker nog even extra op naslaan. Hulp van Paul de Octopus hoeven we anno 2024 niet meer te verwachten, maar tegenwoordig zijn de technologische hulpbronnen natuurlijk zodanig dat de berekeningen van een supercomputer makkelijk volstaan. Databureau OPTA gooide het EK 10.000 keer door een simulator, en daaruit bleek in ieder geval dat Nederland niet kansloos is...
Op basis van de gesimuleerde toernooiscenario's kreeg elke favoriet voor de titel (o.m. Frankrijk, Portugal, Engeland) zijn eigen winstkans toebedeeld. In de berekeningen zijn de performances van de betreffende landen op eerdere eindtoernooien ook meegenomen. OPTA berekende niet alleen de winstkans van elk land, maar ook de kans dat een land de kwartfinale, de halve finale of de finale haalt.

Outsider voor de titel

De topfavoriet van het databureau is Engeland (19,9% winstkans), gevolgd door Frankrijk (19,1%) en op ruimere afstand thuisland Duitsland (12,4%). Nederland is een van de 'outsiders', licht de schrijver van het verwante artikel toe: de simulator geeft ons 5,1% kans om de titel te pakken. Dat percentage ligt dus niet al te hoog, maar daar staat tegenover dat we de groepsfase volgens OPTA niet al te zeer hoeven te vrezen. De kans op een kwartfinalestek is al zo'n 45%.

Niet waterdicht

In het artikel wordt niet exact uiteen gezet hoe de berekeningen tot stand kwamen, en hoezeer de verschillende simulaties van elkaar verschilden. Helemaal waterdicht is het model van het databureau in ieder geval niet: in 2022 dichtte het Brazilië de grootste titelkans toe.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties