Chris Froome blikt terug op verschrikkelijke crash: 'Mijn vrouw moest me naar het toilet dragen'

Sportnieuws
woensdag, 05 juni 2024 om 10:30
chris froome
Chris Froome won tot de zomer van 2019 verschillende grote rondes en werd bij meerdaagse klimkoersen standaard tot de favorieten gerekend. Hij zegevierde vier keer in de Tour de France, twee keer in de Vuelta en won ook nog één keer de Giro d'Italia. De Brit oogde schier onverslaanbaar, tot hij op 12 juni 2019 hard naar de grond ging tijdens de verkenning van een tijdrit in het Criterium du Dauphiné. In gesprek met De Telegraaf vertelt de renner over zijn duistere periode. 
Tijdens de verkenning ging Froome hard onderuit. 'Ik kan me er niets van herinneren. Wout Poels was erbij en vertelde me dat ik een beweging maakte om mijn neus te snuiten. Een windvlaag zou mij van mijn fiets hebben geblazen.' De wielrenner knalde tegen een muur aan, wat resulteerde in breuken van zijn dijbeen, ribben en elleboog en nog meer verschrikkelijke verwondingen. 'Ik wilde zo snel mogelijk het ziekenhuis verlaten om te beginnen aan mijn revalidatie, maar eigenlijk was ik daar helemaal niet klaar voor', herinnert de renner zich.

Duistere periode

Froome vertelt openhartig over de periode na de verschrikkelijke val. 'Ik heb een donkere periode gekend met veel frustraties. Mijn vrouw Michelle moest me naar het toilet dragen. Maandenlang ben ik bezig geweest om weer te leren lopen. Er was geregeld een gebrek aan motivatie. Ik heb me afgevraagd of ik ooit weer een Tour zou kunnen rijden, of überhaupt nog zou kunnen fietsen.' Uiteindelijk belandde de geboren Keniaan weer op de fiets. Op het moment van schrijven bereidt hij zich uitgerekend via de Dauphiné voor op de Tour de France.

Litteken voor altijd 

'Ik heb geen pijn meer, maar na zo’n levensbedreigend ongeluk behoud je altijd littekens. Sindsdien moet ik oefeningen doen om mijn lichaam soepel en sterk te houden.' Froome zal nooit meer de oude worden. 'Veel mensen vragen me waarom ik nog steeds koers nu ik niet meer win. Ik houd van deze sport. Natuurlijk is het leuker wanneer je wint, maar fietsen is mijn passie. Daarbij geeft het me voldoening om mijn ervaring met de jongeren in de ploeg te delen.'

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties