Ajax-supporters misdragen zich tijdens verloren kampioensduel O18

zaterdag, 11 mei 2024 om 22:17
copyright proshots 25082258
Ajax O18 heeft de kampioenswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van AZ op pijnlijke wijze verloren. De bezoekers creëerden voor rust de beste kansen, maar in de tweede helft leken de Amsterdammers het duel te controleren. Negen minuten voor tijd bleek één uitbraak genoeg te zijn voor de openingstreffer van AZ O18. In blessuretijd leverde een nieuwe counter ook nog een tweede Alkmaarse goal op. Hierdoor loopt de ploeg van Frank Peereboom net als een seizoen eerder plaatsing voor de UEFA Youth League mis.
De eerste kans was voor de bezoekers. Na gefrommel voor het doel van Ajax was AZ O18 gevaarlijk, maar de bal werd uiteindelijk weggewerkt. In de openingsfase had AZ O18 het meeste balbezit, maar ze wisten geen gevaar te creëren. De thuisploeg wachtte af op eigen helft en kwam er regelmatig uit op de counter, maar zonder grote kansen. Na twintig minuten was Dies Janse erg belangrijk met een geweldige sliding. Ajax-doelman Paul Reverson kwam oog-in-oog te staan met een AZ-speler, maar de verdediger voorkwam een grote kans met een tackle.
Na een klein halfuur kreeg Avery Appiah een schietkans na een goede aanval, maar van dichtbij werd zijn schot gekeerd door de doelman. Vervolgens werd de wedstrijd een kleine tien minuten stilgelegd, omdat de F-Side, de fanatieke aanhang van Ajax, wat fakkels aanstak. Na deze onderbreking kreeg Jan Faberski een grote kans na een goede aanval. Na een lage voorzet van Don-Angelo Konadu schoot de Pool echter wild over. Vlak voor het rustsignaal ontsnapte Ajax O18 nog aan een achterstand. Jayden Addai kwam vanaf de rechterkant naar binnen en probeerde in de korte hoek te schieten. Zijn inzet kwam terug van de paal en de rebound werd vervolgens naast geschoten.
De tweede helft kwam iets rustiger op gang dan het eerste bedrijf, maar opnieuw was het AZ O18 dat de eerste goede mogelijkheid kreeg. Yoël van den Ban brak door op links en leek een medespeler voor het doel in stelling te willen brengen. Helaas voor de AZ’er bleek er niemand te zijn meegelopen. Hierna haalde Van den Ban zelf de counter eruit door Lucas Jetten vast te houden. Dit moest de dader bekopen met een gele kaart. Jetten, al in de eerste helft flink geraakt door een tegenstander, moest zich vervolgens laten vervangen door Aaron Bouwman.

AZ O18 slaat toe in tweede helft

De tweede helft ontwikkelde zich verder zonder echt grote kansen. In de 64e minuut was Ajax O18 dichtbij de eerste goal van de middag. Konadu ontving de bal na een goede versnelling van Gerald Alders en plaatste de bal van ver, maar net langs de verkeerde kant van de paal. Een kwartier later schoot Feberski de bal een meter of twee naast.
Bij AZ O18 leek de energie langzaam weg te vloeien, maar na 81 minuten waren het toch de Alkmaarders die de leiding namen. Kees Smit ontving de bal op links en schoot de bal hard in de verre hoek, waardoor Reverson compleet kansloos bleef: 0-1. Hierna moest de thuisploeg meer risico nemen en dat leverde al snel een goede kans op voor Kasper Boogaard. Reverson wist dit schot wel te keren. Van een slotoffensief kwam het nauwelijks, waarna AZ O18 via een simpele uitbraak zelfs tot 0-2 kon komen via opnieuw Smit. Reverson voorkwam even later dat de eindstand nog hoger uitviel. Hierdoor mag AZ O18 zich officieel landskampioen noemen.

Ajax-supporters kunnen slecht tegen hun verlies

Sportpark De Toekomst zat zaterdagmiddag bomvol. Ook de harde kern van Ajax was naar de kampioenswedstrijd getrokken, maar lieten zich niet altijd van hun beste kant zien. Vlak voor het einde van de wedstrijd werden er voorwerpen op het veld gegooid en werd er luidkeels geroepen 'kanker AZ, kanker AZ'.