'Aandeelhouders Ajax niet tevreden met Mislintat-rapport, eisen extra onderzoek'

Sportnieuws
vrijdag, 17 mei 2024 om 9:20
sven mislintat
Een aantal aandeelhouders van Ajax wil dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar het KPMG-rapport over voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat. Dat meldt De Telegraaf donderdagavond. Verder zou het collectief, dat de naam Aandeelhouder-Supporters draagt, willen dat er extra onderzoek wordt gedaan naar de transferzomer van 2022.
De Telegraaf is in bezit van een brief van 65 vragen die door advocaat Jaron van Bekkum werd verstuurd aan de directie en Raad van Commissarissen van Ajax. De Aandeelhouder-Supporters zouden de malaise bij Ajax met lede ogen aanzien. 'Ajax NV struikelt nu al ruim twee jaar van incident naar incident. De directie en de Raad van Commissarissen zijn tot nu toe niet in staat deze negatieve keten te doorbreken. De zorg van de Aandeelhouder-Supporters is niet in de eerste plaats hun financieel belang, maar vooral de toekomst en continuïteit van Ajax NV en de door haar gedreven voetbalonderneming.'

Volledige openbaring

In de brief wordt een groot deel van de vragen gewijd aan het KPMG-rapport over de mogelijke belangenverstrengeling van de inmiddels vertrokken Mislintat. De Duitser kwam ongeschonden uit het onderzoek. Echter willen de Aandeelhouder-Supporters dat het rapport volledig geopenbaard wordt. Het collectief zou ook graag willen weten of ex-RvC-voorzitter Pier Eringa niet gehoord is tijdens de onderzoeksfase.

Transferzomer 2022

Ook eisen de Aandeelhouder-Supporters duidelijkheid over de transferzomer van 2022, waarin veel spelers werden aangetrokken die inmiddels al vertrokken zijn bij Ajax. ’Navraag bij voormalige commissarissen heeft geleerd dat in het verleden het interne governance proces betreffende transfers binnen Ajax wel nauwgezet door de Raad van Commissarissen werd gevolgd.'
'Kunt u toelichten hoe lang al van het interne governance proces wordt afgeweken?', zo vervolgt Van Bekkum in de brief. 'Deelt de Raad van Commissarissen de visie van de Aandeelhouder-Supporters dat het voor het verkrijgen van transparantie goed zijn om ook de transfers van de zomer van 2022 te onderzoeken, inclusief het interne governance proces daarbij?’ Van Bekkum hoopt dat alle transfers die door Gerry Hamstra, Klaas-Jan Huntelaar en zaakwaarnemer Milos Malenovic - die daarbij hielp - gedaan zijn, onder de loep worden genomen.

Juridische handelswijze

Het collectief wil inzicht in het externe juridisch advies over Kroes, wil weten waarom Ajax geen melding heeft gemaakt bij de AFM en waarom er niet is gewacht op het oordeel van die instantie. Tot slot worden er ook vraagtekens geplaatst bij de overtreding die Michael van Praag beging met zijn Ajax-aandelen.

Transparantie

Advocaat Van Bekkum laat namens het collectief verder weten uit te kijken naar een 'kritische constructieve dialoog' die tijdens de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) kan worden gehouden. ’De Aandeelhouder-Supporters benadrukken dat de gestelde vragen erop zijn gericht via transparantie en adequate informatievoorziening tot een situatie te komen waarin effectief maatregelen kunnen worden genomen ter bevordering van een goede governance bij Ajax NV onder leiding van een goed samengestelde directie en Raad van Commissarissen. Ook moet er een goede kapitaalsstructuur zijn. Al deze zaken dienen in een professionele onderneming op orde te zijn. Het maakt daarbij niet uit of een onderneming wel of niet beursgenoteerd is.’
Woensdagavond vond een gesprek plaats tussen de directie en RvC van Ajax, en advocaat Van Bekkum en Lex Hes. De laatstgenoemde is initiatiefnemer van de brief en ex-voorzitter van de businessclub. Namens Ajax zouden Van Praag, financieel directeur Susan Lenderink en advocate Barbara Stork zijn aangeschoven. Zij zouden hebben beloofd dat op de BAVA de meeste vragen van het collectief beantwoord zullen worden.
©Ajax Showtime

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties