Weinig waardering voor opzet huidige sprintraces: 'Het is een mislukking'

Sportnieuws
zondag, 28 april 2024 om 8:36
copyright proshots 25056639
Voormalig teambaas Eddie Jordan steekt niet onder stoelen of banken dat hij geen fan is van het huidige sprintformat van de Formule 1. Ten opzichte van 2023-seizoen zijn er al veranderingen doorgevoerd wat betreft de sprintkwalificaties- en races, maar volgens de Ier is het nog steeds een mislukking. Hij komt nu zelf met een mogelijke oplossing in de Formula For Success-podcast.
‘Het winnen van een sprintrace is anders dan het winnen van een Grand Prix. Het komt er niet eens bij in de buurt’, oordeelt Jordan. ‘De ene is een speelse manier om een paar puntjes te halen en de andere is een harde Grand Prix waar je je op moet voorbereiden en de dingen anders moet doen.’ Volgens de Ier moet er eens goed nagedacht worden over de sprintraces. ‘Het biedt niet wat het zou moeten bieden of wat ze ermee willen bieden’, vervolgt hij zijn kritiek. ‘Het is een mislukking. Het leidt af en houdt ons weg bij waar we echt voor gekomen zijn: zien wie de Grand Prix wint.’
De voormalig teambaas heeft alvast een oplossing bedacht om de sprintraces wat interessanter te maken. Hij wil niet volledig af van de sprintweekends maar het aantal mag sowieso omlaag. ‘Ik zou voorstellen om vier Grands Prix te kiezen, vier races die belangrijk zijn op de kalender.’ Onder die keuzes vallen sowieso Spa, Silverstone en Monza. Vervolgens voegt Jordan Monaco er nog aan toe. ‘Je hebt ook tennis en je hebt de Grand Slams. Dit zijn voor mij dan de Grand Slam-evenementen’, legt hij uit.

Geen coureurs met meer dan tien Grands Prix op hun CV

De meest ingrijpende verandering die Jordan zou willen doorvoeren is dat coureurs niet mee mogen doen aan deze sprintraces als ze meer dan tien Grands Prix hebben uitgereden. Hierdoor zouden er dus meer reservecoureurs en aanstormende talenten in de bolides rijden. ‘Zo geef je ze een kans om het te voelen, de atmosfeer van de zaterdag mee te maken’, aldus de voormalig teambaas. ‘Het geeft de jongens die pech hebben gehad of nog onderweg naar de top zijn een kans.’
‘Dat is dus mijn voorstel’, zegt Jordan. We kiezen vier races op de circuits die al het langst loyaal zijn aan de Formule 1. Zo kunnen we iets terug doen voor die loyaliteit’, voegt hij eraan toe. De Ier is ervan overtuigd dat zijn idee een verbetering zou zijn ten opzichte van het huidige format. ‘Ik zeg niet dat dit een volledig, compleet pakket is, maar dit is mijn blik op hoe ze ermee om kunnen gaan’, concludeert Jordan.
F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties