Wat valt er voor Oranje nog te winnen tegen Gibraltar? Mogelijk de tiende en elfde debutanten van 2023

Sportnieuws
dinsdag, 21 november 2023 om 13:00
copyright proshots 23166217
Het Nederlands elftal neemt met het EK-ticket op zak dinsdagavond Gibraltar onder handen. De vraag is wat Oranje nog kan winnen in een wedstrijd die eigenlijk nergens meer om gaat. Voor bondscoach Ronald Koeman lijkt de winst niet alleen te liggen in de drie punten, maar ook in andere zaken zoals goed spel, doelpunten, ontdekking van nieuwe talenten en het voorkomen van blessures.
Dit laatste EK-kwalificatieduel lijkt meteen de eerste voorbereidingswedstrijd voor het Europees kampioenschap in Duitsland. Alleen in maart heeft Oranje nog tijd om zich voor te bereiden op het toernooi. Op 2 december vindt de loting plaats voor het eindtoernooi dat van 14 juni tot en met 14 juli 2024 wordt gehouden.
Koeman had al aangegeven dat hij enkele wijzigingen zou doorvoeren in zijn basisopstelling tegen Gibraltar. 'Het is duidelijk dat de tegenstand, met alle respect, normaal gesproken minimaal is. Het aanvalsspel moet goed zijn, omdat er weinig ruimte is. De bezetting voor het doel en aan de zijkanten is heel belangrijk.' Tegen Ierland sprankelde Oranje niet, wat leidde tot kritiek. De irritaties van Wout Weghorst droegen niet bij aan het verdwijnen van de negatieve stemming. 'Ik denk dat we in Nederland meer zeuren dan in andere landen', reageerde Koeman op de kritiek. Tegelijkertijd erkende de bondscoach dat er verbetering nodig is.

Wat valt er voor Oranje te winnen?

Een mogelijk te breken record is dat van de grootste overwinning ooit van het Nederlands elftal, momenteel op 11-0. Frankrijk won zaterdag al met 14-0 van Gibraltar. Nederland won echter geen van de laatste 24 interlands met een marge van meer dan drie doelpunten.
De wedstrijd tegen Gibraltar zou het debuut kunnen betekenen van Thijs Dallinga en Jorrel Hato, mogelijk de tiende en elfde debutanten van Oranje in 2023. In de thuiswedstrijd tegen Gibraltar, die met 3-0 werd gewonnen, maakte Mats Wieffer zijn debuut. Koeman is in ieder geval enthousiast over de spits van Toulouse. 'Bij aanvallers kijk je naar hoe ze bewegen, aannemen, afwerken. Dat zag er goed uit. Hij is een echte spits.'
Tot slot zal Koeman er alles aan doen om te voorkomen dat er nog meer spelers geblesseerd raken. Bij de laatste editie van Gibraltar - Nederland in 2021 raakte Daley Blind zwaar geblesseerd. De speler van Girona had zijn enkelbanden gescheurd. 'Helaas ontstaan blessures ook in dit soort duels', zei Koeman. De bondscoach neemt daarom geen onnodige risico's, wat een van de redenen is om een handvol nieuwe spelers tegen Gibraltar in te zetten.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties