Verstappen uit kritiek op FIA: 'Zij vinden het goed, maar ik zou het liever niet hebben'

Sportnieuws
zaterdag, 11 mei 2024 om 21:08
copyright proshots 25161230
Max Verstappen bekritiseert de FIA vanwege de regel dat coureurs achttien jaar oud moeten zijn om in de Formule 1 te mogen rijden. De Nederlander weet dat de regel vanwege hem is ingevoerd, maar hij is er duidelijk geen fan van. Hij denkt dat het talenten ervan kan weerhouden om snel de Formule 1 in te komen, al helemaal vanwege de regels betreffende de superlicentie.
In de afgelopen twee weken is de carrière van Andrea Kimi Antonelli ook veel besproken. De jonge Italiaan zou mogelijk in Imola al Logan Sargeant vervangen bij Williams, maar daarvoor moet hij wel een superlicentie krijgen. Antonelli is bovendien nog maar zeventien. Echter kreeg de FIA wel een verzoek om een uitzondering te maken voor Antonelli. 'Deze regel werd vanwege mij ingevoerd', zegt Verstappen tegenover Motorsport-Total. De Limburger maakte een lange tijd geleden zijn debuut op zeventienjarige leeftijd. Tot op de dag van vandaag is hij de enige coureur in de geschiedenis die als zeventienjarige een Formule 1-race heeft gereden.
Destijds was er veel kritiek op het feit dat coureurs op zo'n jonge leeftijd al mochten deelnemen, en dus heeft de FIA de regels voor een superlicentie aangescherpt. Verstappen is het er echter niet mee eens. 'Uiteindelijk voorkomt de regel niet waarvoor het bedoeld is', zegt hij. Naast de leeftijdsgrens voerde de FIA destijds ook een puntensysteem in voor de superlicentie, en momenteel moeten coureurs eerst minimaal veertig punten verzamelen in andere series om überhaupt deel te mogen nemen aan een Formule 1-race. 'Het gaat niet specifiek om Antonelli, maar het kan sommige talenten ervan weerhouden snel in de Formule 1 te komen, omdat ze eerst veertig punten moeten verzamelen. Ik ben geen fan van dit systeem.'

'Ik zou het liever niet hebben'

Antonelli zou eigenlijk al de genoemde veertig punten hebben verzameld, omdat hij onder andere twee Formule 4-kampioenschappen (elk twaalf punten) en in 2023 twee Formula Regonal-kampioenschappen (achttien en 25 punten) heeft gewonnen. Hij stuit momenteel op de leeftijdsgrens. 'De FIA vindt deze regel goed, maar ik zou het liever niet hebben. Als iemand zeventien of achttien jaar oud is en misschien twintig punten heeft, maar erg snel is, waarom kan hij dan niet in de Formule 1 komen?' vraagt Verstappen.
Verstappen zelf zou volgens de huidige maatstaven geen superlicentie hebben gekregen als het systeem in 2015 al had bestaan. Hij was namelijk niet alleen te jong geweest, maar had ook niet de benodigde superlicentiepunten gehad. In 2022 zorgde het systeem al eens voor opschudding toen Red Bull Racing IndyCar-coureur Colton Herta naar de Formule 1 wilde halen. Ook toen werd een uitzondering aangevraagd, omdat Herta weliswaar meervoudig winnaar was in de IndyCar, maar niet over voldoende superlicentiepunten beschikte. Destijds wees de FIA het verzoek af.
F1 Maximaal ©

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties