Van Gerwen maakt publiek in Amsterdam gek met 9-darter en bereikt finale

Van Gerwen maakt publiek in Amsterdam gek met 9-darter en bereikt finale

Michael van Gerwen heeft zijn sloopmodus aangezet op weg naar een titel in eigen land. Hij bereikte op fenomenale wijze de finale van de World Series of Darts Finals in Amsterdam door Luke Humphries met onder meer een 9-darter een draai om de oren te geven.

Het was de eerste 9-darter ooit in de World Series Finals en ook de eerste op tv sinds ’de beste leg ooit’ in zijn WK-finale tegen Michael Smith, gegooid door de huidig wereldkampioen. Het was voor ’Mighty Mike’ de negende 9-darter op tv in zijn carrière en de tweede in eigen land. De drievoudig wereldkampioen speelt later op de zondagavond de finale tegen de winnaar van de halve eindstrijd tussen Nathan Aspinall en Peter Wright en bij beide heren moeten alle alarmbellen zijn afgegaan als zij Van Gerwen tekeer hebben zien gaan in het AFAS Live.

Tekst gaat verder onder de Tweet. Klik hier als je de video niet kan zien.

Al bleef Humphries, niet voor niets de nummer zes van de wereld, knap in het spoor bij Van Gerwen. Terwijl Van Gerwen gigantisch doorbeukte met een gemiddelde van 117 (!), daar kwam de Engelsman met een 12-darter terug tot 3-4. Vervolgens kwam hij met een 164-finish ook tot 4-5.

Sterker nog: toen Van Gerwen een mogelijk spectaculaire 124-finish op de bull’s eye miste, trok hij de stand gewoon weer gelijk: 6-6. Ondanks een gemiddelde van 108.7 van de Nederlander op dat moment. Humphries liet Van Gerwen nog veel meer zweten. Hij pakte zijn eigen leg direct (7-6), zag Van Gerwen zich vervolgens zonder probleem weer naar 7-7 komen, maar Humphries raakte niet van de wijs. De Engelsman ging met een 8-7 voorsprong de pauze in.

De spanning liep enorm op, bleek in de 16e leg. Waar Van Gerwen zijn eerste pijl om op 8-8 te komen miste, deed Humphries dat ook. De Nederlander miste vervolgens liefst drie pijlen op dubbel 16, maar zag zijn tegenstander er ook drie missen. Drie pijlen verder had de Vlijmenaar tóch de 8-8 te pakken.

De leg erna miste Humphries drie pijlen om op 9-8 te komen, maar vervolgens? Zag hij Van Gerwen ook drie keer de dubbel missen. De Engelsman kwam alsnog op 9-8, maar Van Gerwen deed vervolgens wat hij moest doen: 9-9.

Van Gerwen liet vervolgens met drie pijlen voor tops de kans liggen om Humphries te breken en zich vervolgens via zijn eigen leg naar de overwinning te gooien: 10-9 voor Humphries. Toen de thuisfavoriet vervolgens drie pijlen miste om op gelijke hoogte te komen, zag hij Humphries liefst drie matchdarts om zeep helpen. Een buitenkansje voor Van Gerwen, die hij niet liet liggen op dubbel 8: 10-10.

Dit was hét moment om toe te slaan voor de Nederlander en hij is één van de weinigen ter wereld die dit kan. Met een 180’er knalde hij de druk er direct vol op voor Humphries en verschafte hij zichzelf vervolgens een 97-finish. Via triple 19, een misser op tops en dubbel 10, bleek Van Gerwen vooral mentaal de sterkste in een zenuwslopende thriller.

Lees meer over:
Sportnieuws Darts nieuws

Net binnen

Horner spreekt tegenover Nederlandse media over beschuldigingen: 'Waren zware tijden'

De focus bij Red Bull Racing kan sinds woensdag eindelijk weer op het racen worden gelegd. Wekenlang ging bijna alle aandacht...

Spanningen lopen op bij Ajax: 'Aantal spelers weten dat ze in de zomer moeten vertrekken'

Ajax leeft onder hoogspanning toe naar het duel met FC Utrecht, zo schrijven Voetbal International en het Algemeen Dagblad. E...

Voormalig Chelsea-trainer wil trainer van Ajax worden: 'Vorig jaar ook al in beeld geweest'

Graham Potter zou zeer geïnteresseerd zijn om aan het werk te gaan bij Ajax, zo meldt Marcel van der Kraan in de Kick Off pod...

Hoe laat begint zaterdag de Grand Prix van Bahrein?

De testdagen in de Formule 1 zijn geweest, wat betekent dat het eerste raceweekend op het programma staat. De coureurs en de...

Van 't Schip gaat in op ontevreden signalen vanuit spelersgroep: 'Alleen maar trainen niet de oplossing'

De onvrede vanuit de spelersgroep richting de technische staf van Ajax was vrijdag het onderwerp van gesprek in Amsterdam. Vi...

Lees meer