Van Gaal wees Ajax af: 'Hij wilde niet 24 uur per dag met het trainerschap bezig zijn'

Sportnieuws
zaterdag, 18 mei 2024 om 15:30
van gaal nederland ecuador wk 22 63810c99f4185
Ajax zag in Louis van Gaal de ideale nieuwe trainer voor het komende seizoen. Technisch directeur Alex Kroes bevestigt bij De Telegraaf dat de 72-jarige oefenmeester benaderd is voor de functie. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal heeft bedankt voor het aanbod.
'Louis wil net als Danny Blind niet 24 uur per dag met het trainerschap bezig zijn. En dat is bij Ajax wel nodig,' zegt Kroes in een uitgebreid interview met de krant. 'Ik begrijp dat hij op zijn leeftijd geen trainer meer wil zijn.' De weigering van de 72-jarige Van Gaal komt niet als een verrassing. Van Gaal, die de Amsterdammers in de jaren negentig als trainer naar drie landstitels en winst van de UEFA Cup en Champions League leidde, heeft al vaker aangegeven dat hij vanwege zijn gezondheid geen club meer wil trainen.
Van Gaal kampt namelijk met prostaatkanker en staat onder behandeling. Vorig jaar werd hij nog geopereerd. Toen liet hij weten nog wel open te staan voor een klus als bondscoach. Het WK in Qatar, waar hij met Oranje werd uitgeschakeld in de kwartfinales, is tot dusver zijn laatste kunstje als coach geweest.
Van Gaal is sinds oktober vorig jaar wel actief bij Ajax. Hij is adviseur van de raad van commissarissen. Ajax kende na een slechte transferzomer een dramatisch seizoen. De ploeg van trainer John van 't Schip verzekerde zich onlangs van de vijfde plek op de ranglijst. Daarmee is de club zeker van een plek in de tweede voorronde van de Europa League.
Verder geeft Kroes aan dat hij na de afzegging van Van Gaal heeft geprobeerd Erik ten Hag vast te leggen als nieuwe trainer. Maar de oud-coach van Ajax verwacht door te kunnen bij Manchester United, ook al ligt hij daar zwaar onder vuur. Ook de derde optie, Graham Potter, kon Ajax recent afstrepen.

Ajax lijkt Farioli binnen te hebben

Ajax lijkt nu Francesco Farioli te gaan aanstellen als opvolger van Van 't Schip, die in maart hoorde dat hij alleen in een andere functie bij Ajax mag blijven. De 35-jarige Italiaan is momenteel actief bij OGC Nice. Volgens verschillende media heeft Ajax met Farioli een akkoord op hoofdlijnen bereikt. Kroes wil dat in De Telegraaf niet bevestigen. Wel zegt de nieuwe technisch directeur, die vanwege een rel rond zijn clubaandelen niet verder mocht als algemeen directeur bij Ajax, dat Farioli 'een geweldige voetbalvisie' heeft en 'een vakidioot' is. 'Dat is wat Ajax nodig lijkt te hebben.'

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties