Van der Vaart doet opvallende uitspraak: 'Als hij in Nederland tekent staat hij binnen drie maanden in Oranje'

Sportnieuws
woensdag, 22 maart 2023 om 22:46
van der vaart
Rafael van der Vaart is kritisch op zichzelf en op bondscoach Ronald Koeman. Volgens de analist ligt de focus veel te erg op de Eredivisie, waardoor Nederlandse voetballers in het buitenland niet gezien worden. In zijn column in de Telegraaf is Van der Vaart lovend over Jerdy Schouten, die het goed doet bij Bologna in de Serie A.
De 26-jarige Schouten zat niet bij de voorselectie van het Nederlands Elftal, terwijl een speler als Mats Wieffer wél bij Oranje zit. Van der Vaart denkt dat de Feyenoorder weleens zijn debuut kan maken tegen Frankrijk of Gibraltar. 'Ongetwijfeld zal Koeman Wieffer ook wel wat minuten geven. Maar dat is vooral gebaseerd op het feit dat een speler als Wieffer bij Feyenoord elke week zichtbaar is', schrijft Van der Vaart.
Met het voorbeeld stipt Van der Vaart een probleem aan. Nederlandse voetballers die in het buitenland spelen zouden 'we met z'n allen' niet goed genoeg beoordelen. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. 'Daarmee geef ik ook kritiek op mijzelf als analist, want ik heb me erop betrapt dat ik ook geneigd ben om naar spelers in de Eredivisie te kijken in plaats van naar spelers die bij gerenommeerde clubs in de Serie A of de Bundesliga voetballen.'
Als voorbeeld noemt de 104-voudig international Schouten. De verdedigende middenvelder is al drie seizoenen op rij basisspeler in de Serie A. 'Hij speelt bij Bologna echt de pannen van het dak. Die hoort bij de drie middenvelders met de beste statistieken in de Serie A. Ik heb Schouten in zijn tijd bij Excelsior al een pareltje genoemd. Maar dan gaat hij naar Italië en dan verdwijnt hij uit beeld.'
Van der Vaart gelooft dat als Schouten morgen bij een club in de Eredivisie tekent, hij over drie maanden in het Nederlands elftal staat. 'Zo werkt het gewoon, maar het is ook een les voor ons als analisten én voor de bondscoach om meer naar dat soort spelers te kijken.' Schouten debuteerde al wel als international. In juni 2022 speelde hij onder Louis van Gaal 67 minuten mee tegen Wales in de Nations League. Hij gaf gelijk een assist, al bleef het bij die ene interland.
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties