Stennis om een voorvleugel: Russell verrast door 'liegende' Hamilton

Sportnieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 10:15
george russell mercedes
Lewis Hamilton deed de nodige wenkbrauwen fronsen in Monaco, toen hij in een interview in de Britse media suggereerde dat hij binnen Mercedes geen eerlijke behandeling krijgt. De 39-jarige Engelsman leek er onder meer moeite mee te hebben dat George Russell op het krappe stratencircuit over de enige nieuwe voorvleugel beschikte. Russell reageerde verbaasd toen hij dit te horen kreeg, en deelt wat zich achter de schermen afgespeeld heeft.
Hamilton heeft het record van meeste polepositions ooit al jaren op zak. De teller kwam in Hongarije in 2023 op 104 polepositions te staan. Dit jaar komt hij echter vaak tekort op Russell op de zaterdagen. In Monaco was de jongere Brit ook weer de snelste Mercedes-coureur, en het kwalificatieduel staat inmiddels dan ook op 7-1. Hamilton liet na afloop van de kwalificatie echter weten dat hij telkens op onverklaarbare wijze twee tienden inlevert als de kwalificatie komt, en dat zijn teamgenoot de enige nieuwe voorvleugel had, en hij in Monaco dus al wist dat hij achter Russell zou staan.

Russell met nieuwe voorvleugel

Aan het einde van het interview gaf Hamilton ook nog aan dat hij verwacht dat hij de rest van het seizoen ook achter Russell zal kwalificeren, waarbij hij op een oneerlijke behandeling wees. Russell verscheen voor de camera van het eveneens Britse Channel 4, en legt daar enigszins verbaasd uit wat zich werkelijk heeft afgespeeld bij Mercedes. 'Er was één nieuwe voorvleugel voor dit weekend, en we waren het op dinsdag erover eens dat we kop of munt zouden doen om te kijken wie de voorvleugel zou krijgen.'

Kop of munt

Russell staat hoger in het kampioenschap, en teams kiezen er doorgaans voor om de hoogstgeplaatste coureur als eerste de nieuwe onderdelen te geven. Daarnaast blijft Russell in 2025 bij het team, terwijl Hamilton vertrekt, en dus is Russell belangrijker in de ontwikkeling van de auto. In die zin lijkt Mercedes zich al behoorlijk politiek correct opgesteld te hebben door de keuze van kop of munt af te laten hangen. Zo ver kwam het echter niet, geeft Russell aan. 'Lewis zei daarna dat hij de vleugel in de simulator had uitgeprobeerd, en dat hij wilde dat ik de vleugel zou gebruiken.' Hamilton gaf zelf in het weekend juist aan dat Russell de upgrade van het team gekregen had, en hij daardoor wist dat het voor hem lastig zou worden.

Pitstraat-risico

Daar speelde ook in mee dat de straten van Monaco niet de veiligste omgeving zijn voor een nieuw voorvleugel. 'Hij wilde dat ik de nieuwe zou gebruiken, omdat er ook risico bij komt kijken', aldus Russell. 'Als we een foutje maakten in de kwalificatie en de vleugel beschadigden, dan is dat een voorvleugel die we niet meer kunnen gebruiken, en dan moet je vanuit de pitstraat starten', zo omschrijft Russell de omvang van het risico. Coureurs moeten in de race met onderdelen van dezelfde specificaties rijden als in de kwalificatie. Als Russell dus gedwongen was om in de race met de oude voorvleugel te rijden, was hij verplicht geweest om vanuit de pitstraat aan de race te beginnen.
'Ik wilde dat risico wel nemen', laat Russell optekenen, 'en ik dacht dat het nog een laat verjaardagscadeau was van hem, toen hij zei dat ik de vleugel kon gebruiken.' Hamilton was in de kwalificatie meer dan een tiende langzamer. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de nieuwe voorvleugel dusdanig veel tijdwinst opleverde. Russell was wel slechts 0,024 seconden sneller dan Max Verstappen, en de kans is dus groot dat de nieuwe vleugel Mercedes twee puntjes extra opleverde, en dat Verstappen daardoor twee puntjes misliep.
©F1Maximaal

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties