Sportbookies stelt op: Wie vormen het ideale Oranje-elftal tegen Duitsland?

Sportnieuws
dinsdag, 26 maart 2024 om 13:49
copyright proshots 24769943
Na een vertekende 4-0 overwinning op Schotland werkt het Nederlands Elftal dinsdag verder toe naar het EK voetbal in Duitsland. Het doet dat in Frankfurt tegen het gastland, dat op zaterdag enigszins verrassend afrekende met Frankrijk (0-2). Sportbookies denkt mee met Ronald Koemans lastige systeemafweging (weer 4-3-3, of ditmaal eerder 3-4-3?) en komt tot het elftal dat Duitsland hopelijk het best kan bestrijden.
Maandagavond om 18.15 uur zal Koeman tijdens zijn gebruikelijke persconferentie ingaan op de volgende confrontatie met de voor Oranje welbekende opponent. In aanloop naar het WK 2022 (in maart dat jaar, red.) oefende het Nederlands elftal ook tegen onze Oosterburen. Het werd toen 1-1, door doelpunten van routinier Thomas Müller (zaterdag tegen Frankrijk actief als invaller) en de onlangs van blessureleed herstelde Steven Bergwijn.

4-3-3, 3-4-3 of zelfs 5-3-2?

Tijdens én na het WK in Qatar klonk bij toernooiuitzendingen en in voorname voetbalmedia een steeds luider wordende roep om een 'terugkeer naar normaal'. De overtuigde aanpak van Louis van Gaal ('met 5-3-2 hebben wij de grootste kans om wereldkampioen te worden') bracht niet het gewenste resultaat, en mede daarom lag het voor de hand dat Oranje onder Koeman wel weer 4-3-3 zou gaan spelen. Bij zijn terugkeer sprak de bondscoach die intentie ook uit, en tóch lijkt een systeem met drie centrale verdedigers en twee wingbacks inmiddels weer een reële mogelijkheid.

De Ligt gegarandeerd

Matthijs de Ligt schuift maandagavond aan bij de persconferentie, en daarmee lijkt een basisplaats voor de Bayern München-verdediger alvast gegarandeerd. De rechtsbenige De Ligt functioneert in een 3-4-3 (óf 5-3-2)-systeem als rechter centrale verdediger; Virgil van Dijk neemt dan het absolute centrum op zich, waarbij de linksbenige Aké het drietal vanaf links complementeert. Op de linksbackpositie moet Koeman komende zomer hopen op Quilindschy Hartman, maar die moest richting het treffen met Schotland verstek laten gaan. Hoogstwaarschijnlijk doet de bondscoach dinsdag een beroep op de ervaring van Daley Blind, die er voor zal moeten zorgen dat hij in de Duitse omschakeling niet overlopen wordt. Niet de meest comfortabele keuze, maar wel de meest logische.

Ongelukkige keuze

Terugkijkend op het treffen met Schotland was de keuze voor Jeremie Frimpong een ongelukkige. De razendsnelle wingback (die in feite vaak opereert als verkapte rechtsbuiten) ging mee ten onder met de povere uitvoering van de Nederlandse omschakelmomenten. Bovendien liet hij zien niet de beste optie te zijn als Nederland speelt zoals het doorgaans het liefst wil spelen: met initiatief in de opbouw, en daarmee veelvuldig op de helft van de tegenstander. De balans tussen aanvallende en verdedigende taken is dan beter uitbesteed aan Denzel Dumfries, die dinsdag waarschijnlijk ook weer terug zal keren.

Afmelding Koopmeiners

Met een sterke invalbeurt tegen Schotland solliciteerde Teun Koopmeiners voor een mogelijke basisplaats tegen Duitsland, waarbij hij eventueel zelfs had kunnen instappen als nummer 10 (zoals hij dat ook doet bij Atalanta). Nu de middenvelder geblesseerd is afgehaakt, lijkt het des te waarschijnlijker dat Nederland het houdt bij een blok van twee centrale middenvelders, ondersteund door de wingbacks. Tijjani Reijnders is na vrijdag nog zekerder van zijn plek, en terecht; op de positie van Frenkie de Jong verdient Joey Veerman zijn eigen 'examen'. Dat Georginio Wijnaldum tegen Duitsland niet nog eens start, liet Koeman op een eerdere persconferentie al doorschijnen. Verstandig, want de 'zandbakganger' scoorde dan wel, hij wist zich geen moment te onderscheiden als aanvallende spelmaker.

Het inpassen van Malen

Als we ons tot de voorhoede wenden, komen we uit bij het beste argument om tegen Duitsland niét te gaan voor een systeem met twee aanvallers. Donyell Malen is bij Borussia Dortmund in de vorm van zijn leven en viel tegen Schotland uitstekend in. Zijn dreiging vanaf de rechterflank kan de sleutel zijn tegen de Duitsers, mits die er niet in slagen om Nederland doorlopend vast te zetten. Door voor drie aanvallers te kiezen, kan Koeman op links ook vasthouden aan Cody Gakpo, die vrijdag leverde met twee assists. De spits van dienst is dan Memphis Depay, ook al speelde de Atlético-aanvaller overwegend ongelukkig tegen de Schotten.
Xavi Simons is in deze formatie even kind van de rekening. Een plaats op de reservebank kan Koemans creatieve troef hopelijk prikkelen om eindelijk eens het beste teamspel in zichzelf naar boven te halen. Óók bij Leipzig trekt Simons alles naar zich toe, maar daar doet hij dat wél met rendement en de bijbehorende complimenten. 'Het contrast met Xavi’s clubprestaties begint pijnlijk, maar ook steeds merkwaardiger te worden', schrijft Sjoerd Mossou maandag in het AD. Los je die paradox op door Xavi dinsdag gewoon weer op te stellen, of juist door hem even op de blaren te laten zitten? Wij opteren voor het laatste.

Keeperskeuze

Het is goed dat Bart Verbruggen dinsdag bij het Nederlands Elftal onder de lat staat. Na de goede beurt van Mark Flekken is dit het perfecte moment om beide 'twijfelkandidaten' nog eens op het scherpst van de snede te testen. De soms nerveuze Flekken, een geweldige lijnkeeper, is meevoetballend bij Oranje nog wel eens kwetsbaar (zo ook vrijdag). Mede omdat Verbruggen in de Premier League minder wedstrijden keept dan zijn concurrent, heeft hij dinsdag écht iets te bewijzen.

De elf namen

Sportbookies stelt op: Verbruggen; De Ligt, Van Dijk, Aké; Dumfries, Veerman, Reijnders, Blind; Malen, Depay, Gakpo.
Krijg 50 of 100x je inzet terug als Nederland van Duitsland wint, 24+. Lees de voorwaarden.

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties