Rijderscoach deelt anekdotes over een jonge Verstappen: 'We zijn gedoemd'

Sportnieuws
dinsdag, 21 mei 2024 om 13:18
max verstappen
Enzo Mucci is een bekende coureurscoach en manager, en de Brit zag Max Verstappen het in de Formule 3 al opnemen tegen een van zijn eigen coureurs. Op dat moment wist Mucci al snel hoe laat het was. De manager van onder meer Oliver Bearman en Liam Lawson deelde anekdotes over een jonge Verstappen in zijn eerste jaar in de single seaters.
Verstappen werd in 2013 wereldkampioen in de karts. Na verschillende tests besloot het Verstappen-kamp om het jonge talent de Formule 2.0 over te laten slaan, waardoor Verstappen meteen in de Formule 3 uitkwam, op zestienjarige leeftijd. In dat seizoen zou de jonge Limburger dusdanig veel indruk maken dat Helmut Marko hem in augustus al een Formule 1-contract aanbood voor 2015. Bij de BackSeat Drivers-podcast blikte Mucci terug op het memorabele seizoen van Verstappen.
Mucci geeft in de podcast aan dat er geen vast recept is voor een topcoureur. 'Er bestaat geen template van hoe je een coureur traint, of hoe ze zich moeten gedragen, om wereldkampioen te worden. Je kan bijvoorbeeld een Kimi Räikkönen hebben, die twee dagen geleden aan het drinken was en daarna poleposition pakt', zegt Mucci over de laatste wereldkampioen van 2007. Verschillende wereldkampioenen hebben vaak een heel verschillende leefstijl, zo wordt ook duidelijk als we de kampioenen op de huidige grid bekijken.

Verstappen meteen snel

Mucci herinnert zich het 2014-seizoen nog goed. 'Ik hield Max goed in de gaten, toen ik zijn teamgenoot begeleidde in de Formule 3. Dat was het enige jaar dat hij in opstapklassen reed in de formule-klassen. Dat is belachelijk', weet Mucci. 'Ik coachte Gustavo Menezes, en ik zag een jongen (Verstappen, red.) van een jaar of vijftien of zestien in een Formule 3-auto stappen. Ik wist van het team dat onze auto last had van onderstuur. We kwamen toen bij Hongarije in bocht 12 aan, dat is een rechterbocht die heuvelaf loopt', legt Mucci uit. Dit is de bocht waar Verstappen in 2020 nog voor de start van de race crashte in zijn RB15, waarna hij met gerepareerde auto alsnog tweede werd.
'Ik stond dat weekend aan de binnenkant van die bocht', gaat Mucci verder. 'Ik zag dat Max de auto probeerde te laten roteren bij het ingaan van die bocht, maar dat lukte dus niet. De volgende ronde reed hij over de kerbstones in de apex van de bocht, waardoor de achterkant van de auto uitbrak. Het was een beetje een kartstijl, maar dan in de Formule 3. Het was echt prachtig. Ik stond daar zo: Oooh, hij vogelt dit uit op vijftienjarige leeftijd. We zijn gedoemd.' Dat klopte ook. Verstappen pakte dat seizoen voor Van Amersfoort Racing tien overwinningen, terwijl Gustavo Menezes elfde eindigde in het kampioenschap.

Verstappen aan het experimenteren

'What the hell is that? Ik bleef dit soort dingen ook zien later in het jaar', weet Mucci nog. 'Door zich op de data te focussen kon Gus (Gustavo Menezes, red.) hem soms bijhouden. Hij kwalificeerde zelfs voor hem in Spa. Daar draait het niet zo om, maar het gaat om de kleine dingetjes. Op Hockenheim, in de stadiumbocht (waar Sebastian Vettel in 2018 crashte, red.) moest iedereen rechts rijden, op de droge lijn. Hij reed nog steeds links in de vrije training, en ik dacht weer: wat is hij in vredesnaam aan het doen?'
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Max Verstappen in de Formula 3
Max Verstappen in de Formula 3
Mucci beantwoordt vervolgens zijn eigen vraag. 'Hij was gewoon uit aan het proberen wat er zou gebeuren als de omstandigheden ook in de race zo zouden zijn, en hij die lijn eventueel zou moeten nemen. Ik hield de sectortijden bij, en hij reed nog steeds vergelijkbare tijden als de coureurs die de droge lijn pakten. Verder doet helemaal niemand dit soort dingen. Ze denken alleen maar aan rondetijden, en hij was alleen maar dingen aan het testen.'

Coaching van Jos

Volgens Mucci is die instelling bij Verstappen gecreëerd door vader Jos Verstappen. 'Ik kan me ook voorstellen hoe dit als kind ging met zijn vader, die hem naar buiten stuurde, onafhankelijk van de weersomstandigheden en of je slicks hebt of niet. Alleen maar leren, leren, en leren. Dat heeft bijgedragen aan hoe goed hij geworden is. Toen je het zag, dacht je: hij is beschamend streng voor zijn zoon, dus ik moest er echt van weglopen. Sommige kinderen zouden eronder breken, maar als je zo opgegroeid, en je niks anders gewend bent...', aldus Mucci, die begrijpt waarom het Verstappen alleen maar sterker maakte.

Contract met Verstappen

Mucci had Verstappen ook al op jonge leeftijd in het vizier. 'Ik probeerde Max te contracteren toen hij in de karts zat, toen ik bij Gravity zat (Gravity Sport Management Programme, red.) als talentscout. Ik geloof dat hij het dat jaar tegen George Russell moest opnemen. Ik sprak met hem af, en hij wist dat we langs zouden komen. Zijn vader gaf aan dat het prima was, en dat Red Bull al met hen sprak', zo geeft hij aan dat Verstappen toen al zeer gewild was.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
copyright proshots 24469808
Jos Verstappen was bepalend voor Max Verstappen, als vader en als coach
'Ik was geen expert in de karts, maar ik probeerde hem wat hints te geven, want ik zag dat hij iets niet deed dat de rest wel deed. Ik zei dit tegen hem, en hij keek me echt doordringend aan. Vervolgens ging hij naar buiten, en voerde hij het uit. Hij was extreem coachbaar. Hij is zo opgevoed, dat hij genoeg respect had om niet te zeggen: wat weet jij er nu van?' Ik wist het ook niet, maar ik dacht wel: deze jongen luistert echt goed. Dit was nog voordat we wisten hoe goed hij zou worden.'

Formule 1-contract

'Toen hij zijn Formule 1-contract tekende, dacht ik: ik kan niet wachten tot jullie allemaal zien hoe goed hij is', lacht Mucci. 'Iedereen deed er namelijk heel erg negatief over. Ik had wel zoiets van: gasten, wacht maar af, jullie gaan er allemaal aan. Het maakte niet uit dat hij pas zeventien was, hij was er klaar voor. Räikkönen was hetzelfde. Ik zag hem in zijn eerste jaar in de auto's, en zag dat hij er klaar voor was. Hoe creëer je zoiets? Dat moet ook met DNA te maken hebben.'
©F1Maximaal

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties