Onrust duurt voort bij Ajax: Bestuursraad stapt op wegens vertrouwensbreuk

Sportnieuws
woensdag, 24 mei 2023 om 22:41
copyright proshots 20577293
Op de algemene ledenvergadering van woensdagavond heeft de bestuursraad van Ajax kenbaar gemaakt op te zullen stappen. Het invloedrijke orgaan binnen de club voelt geen steun voor het gevoerde beleid. Aanleiding voor het gevoelde gebrek aan vertrouwen is een recent voorstel om de raad van commissarissen voortaan te betalen.
De bestuursraad vertegenwoordigt de achthonderd leden van de vereniging Ajax en is met 73 procent van de aandelen grootaandeelhouder van de club. Ook is de bestuursraad verantwoordelijk voor het benoemen van de leden van de raad van commissarissen, die op zijn beurt toezicht houdt op de Ajax-directie.
Voorzitter Frank Eijken gaf woensdagavond aan dat er geen vertrouwen meer is om door te gaan en de taken uiterlijk 1 september 2023 neer te zullen leggen. De bestuursraad bestaat naast voorzitter Eijken uit Wendy Nagel, Sander Mallie en Marc Stuut. In de rvc zitten Pier Eringa, Jan van Halst, Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Morsman.

Onrust over beloning rvc

De afgelopen tijd ontstond grote onvrede over het plan om de leden van de rvc voortaan te belonen. Nu doen de toezichthouders hun werk nog vrijwillig. Aanvankelijk was het plan om voorzitter Pier Eringa van de rvc en technisch commissaris Jan van Halst jaarlijks 50.000 euro uit te betalen. De andere leden zouden 35.000 krijgen.
Onder druk van prominente leden als Sjaak Swart, Keje Molenaar, Arie van Os en Arie van Eijden was de bestuursraad bereid die bedragen te verlagen. In het nieuwe voorstel ligt er voor Van Halst 45.000 euro klaar, voor Eringa 35.000 en voor de overige drie 25.000 euro.
Voorzitter Eijken was van plan later deze week akkoord te gaan met het voorstel tot betaling tijdens een buitengewone vergadering van de aandeelhouders van de NV Ajax. Maar daartegen was veel verzet. Een deel van de leden is ook van mening dat de bestuursraad te veel de oren laat hangen naar de directie en te weinig oog heeft voor de "Ajax-cultuur".
Het opstappen van de bestuursraad op uiterlijk 1 september zorgt voor nieuwe problemen bij de Amsterdamse club, op een moment dat de positie van directeur Edwin van der Sar onder druk staat en het nog onduidelijk is wie komend seizoen de hoofdtrainer is.
Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Indeleiderstrui.nl

Net binnen

Populair nieuws

F1Maximaal.nl

Laatste reacties