Nederlandse handbaldames nemen het op tegen Montenegro in verliezersronde WK

Nederlandse handbaldames nemen het op tegen Montenegro in verliezersronde WK

Woensdag 29 november is het WK handbal van start gegaan in Denemarken, Noorwegen en Zweden. In de groepsfase wist Oranje van achtereenvolgens Argentinië, Congo en Tsjechië te verslaan. Ook in de tweede groepsfase verloor Nederland geen wedstrijd. Brazilië, Oekraïne en Spanje werden ook redelijk eenvoudig aan de kant gezet. In de kwartfinales was Noorwegen helaas te sterk voor Oranje. Een wedstrijd met Montenegro in de verliezersronde is het gevolg. Mocht Nederland dit duel winnen, dan volgt een wedstrijd voor de vijfde plek.

Aan het WK Handbal doen 32 landen mee. Tijdens de loting, die al in juli plaatsvond, werd duidelijk dat Nederland het in de poulefase moet opnemen tegen Argentinië, Congo en Tsjechië. Dankzij een zesde plaats op het voorbije EK en een plek in pot 1 van de loting ontloopt Oranje in eerste instantie de echte grootmachten.

'Twee poulefases'

Na de poulefase volgt niet direct een knock-outfase met de bekende achtste finales. Als Nederland in de eigen poule bij de beste drie eindigt, stroomt het door naar de zogenoemde 'hoofdronde', waarin het nog eens drie wedstrijden speelt tegen tegenstanders uit andere poules. De behaalde punten in de poulefase (tegen de andere doorstromende teams) wegen tijdens deze hoofdronde opnieuw mee. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.

Kwartfinales

Nederland wist na zes gewonnen groepduels in de kwartfinale niet met Noorwegen af te rekenen. Noorwegen was met 23-30 te sterkt voor Oranje. Door de nederlaag kan de ploeg van bondscoach Per Johansson nog maximaal vijfde worden. Hoe beter Nederland presteert de komende wedstrijden, hoe beter de uitganspositie op het olympisch kwalificatie toernooi.

Verliezersronde

In de verliezersronde neemt Oranje het op tegen Montenegro. Mocht Nederland dit duel winnen dan speelt de ploeg van Johansson een wedstrijd voor de vijfde plaats. Hoe beter de klassering op het WK, hoe beter de uitganspositie op het OKT.

Wanneer spelen de handbalvrouwen op het WK?

Het wedstrijdschema van de poulefase ziet er voor de Oranjedames als volgt uit:

Datum Wedstrijd Uitslag
30 november Nederland - Argentinië (18.00u) 41-26
2 december Congo - Nederland (18.00u) 20-40
4 december Nederland - Tsjechië (20.30u) 33-20

Alle drie de wedstrijden werden afgewerkt in het Deense Frederikshavn.

Hoofdronde

Frederikshavn is ook het decor van de hoofdronde, en door de winst op Tsjechië heeft Nederland de maximale vier punten naar die 'tweede poulefase' meegenomen. De volgende drie duels staan tussen 6 en 10 december op de planning:

Datum Wedstrijd Uitslag
6 december Nederland - Brazilië (20.30u) 35-27
8 december Oekraïne - Nederland (20.30u) 40-21
10 december Nederland - Spanje (16.30u) 29-21

Kwartfinalewedstrijd Oranje

Nederland neemt het dinsdagavond in de kwartfinale van het WK op tegen Noorwegen. In het Noorse Trondheim wacht een loodzware opgave tegen de regerend wereldkampioen.

Datum Wedstrijd  Uitslag
12 december Nederland - Noorwegen (20.30u) 23-30

Verliezersronde

Datum Wedstrijd Uitslag
15 december Nederland - Montenegro (14.30u) 

Waar kan je het WK Handbal live kijken?

De wedstrijden die gespeeld worden op het WK Handbal 2023 zijn live te volgen bij Viaplay. Rond de wedstrijden van de Oranjedames is er een uitgebreid studioprogramma. Op vrijdag 15 december begint het liveprogramma om 14.00u.

Normaliter is Ziggo de thuisbasis voor de uitzendingen van de handbalwedstrijden. Echter betreft dit enkel wedstrijden die op Europees niveau gespeeld worden. Mochten er gratis livestreams beschikbaar komen dan houden we je hiervan op de hoogte.

Wedden dat Ajax wint van Sparta? Krijg 50 of 100 keer je inzet terug als Ajax wint! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Lees meer over:
Sportnieuws handbal WK Handbal

Net binnen

Sport in het Kort | Griekspoor blinkt in Dubai uit in dubbelspel

In deze rubriek houden wij je op de hoogte van interessante nieuwsfeitjes in de sportwereld. Deze onderwerpen zijn niet groot...

Update: Promes aangehouden wegens vluchten na veroorzaken ongeluk

Onlangs werd voetballer Quincy Promes veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de invoer van r...

PSV mist 'beste speler van de Eredivisie' tegen Feyenoord: 'Normaal gesproken onhaalbaar'

PSV zal zondag tegen Feyenoord aantreden zonder Ismael Saibari, zo laat Peter Bosz weten op de persconferentie in aanloop naa...

Rashford bijt van zich af: 'Ik kan sommige dingen in de media niet accepteren'

Marcus Rashford heeft bij de PlayersTribune van zich afgebeten. De vleugelaanvaller wekt de laatste tijd veel irritatie op bi...

Onvrede vanuit spelersgroep over Van 't Schip: 'Dit is het begin van het einde'

Ajax wacht zondag de altijd lastige thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De Amsterdammers staan vijfde en hebben door het puntenv...

Lees meer